Apple aangeklaagd om omstreden toetsenbord

MacBook
Je kon er donder op zeggen dat er een aanklacht zou volgen.

Met de nieuwe generatie MacBooks is Apple ook overgestapt op een nieuw soort toetsenbord. Er blijkt echter van alles mis sinds de release. Zo zijn er onder meer gevallen bekend van rare geluiden bij het intikken van toetsen en knoppen die helemaal niet meer werken.

Apple introduceerde de butterfly design keyboard met de release van de 12-inch Macbook in 2015. Later werd ook de nieuwe MacBook Pro uitgerust met het nieuwe toetsenbord. Veel gebruikers klaagden over het toetsenbord en duizenden mensen hadden zelfs een petitie ondertekend om de Macbooks met butterfly toetsenbord terug te roepen vanwege een ontwerpfout.

Zover is het nooit gekomen, maar nu ligt er wel een aanklacht op tafel. Twee Macbook-bezitters klagen Apple aan. In het ene geval kocht de persoon een nieuwe 15-inch Macbook. Kort na aanschaf werkte het toetsenbord niet naar behoren en in de Apple Store kreeg de eigenaar te horen dat het probleem niet direct te verhelpen was. Wel kreeg de eigenaar aangeboden om de laptop op te sturen naar het Repair Center van Apple, maar dat weigerde de eigenaar, omdat hij zijn laptop niet kon missen. Het tweede geval is een vergelijkbaar verhaal.

Hier gaat het om een 2016 MacBook Pro, met een kapotte spatiebalk en caps lock knop. Apple had het euvel verholpen, maar even later gingen de knoppen weer kapot. Omdat de garantie was verlopen, moest de eigenaar meer dan 700 dollar betalen voor een tweede reparatie.

De aanklacht werd ingediend bij de Northern District Court of California. Het is afwachten of de rechter de gebruikers in gelijk gaat stellen en dus erkent dat Apple inderdaad malafide toetsenborden levert met de huidige MacBook-lijn. (via 9to5Mac)

Nog geen reacties

 1. tja, alsof dit alleen bij Apple is, mijn Lenovo laptop(s) hebben hetzelfde probleem. Nu gaan ze de deur uit. Enter key dat na gewoon gebruik afbreekt aan de ijzeren support. Dus nieuw toetsenbord nodig want zonder enter-key is het wat moeilijk te gebruiken en je raadt het al… geen garantie.

  • @royaledeluxe: Apple had nooit moeten overstappen op dit nieuwe type toetsenbord imo. Mijn ‘ouderwetse’ MacBook van 2013 heeft nog steeds het originele toetsenbord en krijgt elke dag de nodige aanslagen te verwerken. Doet het nog steeds perfect.. vind de nieuwe ook niet lekker tikken.

   • @rubenpriest: En dat is nu juist het probleem met Apple, ze komen met onzin of laten features weg om zogenaamd innoverend te zijn en lef te tonen.
    Als je dan met iets komt wat al snel negatief ontvangen bent en dus hardware levert dat minder is als jaren ervoor dan sla je de plank mis.
    Apple had een prima toetsenbord en dan gaan ze het verkloten met wat nieuws waar niemand om vroeg.
    We hebben het al vaker gezien waarbij prima features vervangen werden voor iets anders of compleet niet.

    Kijk eens naar magsafe, verdwenen zonder een enkel voordeel. Extra poorten verdwenen, en je kunt de artikelen lezen van mensen die na een jaar terug kijken en tot de conclusie komen dat het toch nog niet went want USB C is nog lang niet de standaard.
    Een een SD card slot wordt vaak gemist, zeker door de professionals.
    Hetzelfde geld voor de touchbar ipv de hardware keys, geinig volgens velen maar brengt niet datgene wat je zou verwachten terwijl het flink meer kost.

    Progressie door Regressie is het motto van Apple tegenwoordig.

    • @turbobrick: Nee joh, dat is complete kolder. Toetsenbord was nodig om het toestal platter te kunnen maken. Zo geweldig is het toetsenbord niet, zeker niet als je gewerkt hebt met het nieuwe toetsenbord. Dat is een wereld van verschil.

     De Touch Bar is wel handig, zeker nu veel meer applicaties speciaal functies ervoor ontwikkeld hebben. Het is gewoon een handige toevoeging, niet een wereldschokkende ervaring, maar vaak wel handig. Helemaal in vergelijking met de F-toetsen… (die je overigens in notie kunt oproepen, dus het is niet helemaal weg ;-))

     Kom op: wie gebruikt er nog SD kaarten? Dat is oude techniek. Je hebt fabrikanten als Apple nodig om de boel een beetje in beweging te krijgen.

     Magsafe: het idee is leuk, maar het nadeel is dat je stekker constant uitlag, zeker als je hem op schoot hebt. Heb je met de nieuwe geen last van. Ook is de accu nu uit twee delen, waardoor je bij een kapotte kabel niet meteen een nieuwe adapter hoeft te kopen.

     Betreft die poorten: het is gewoon de nieuwe standaard aan het worden. Heb je nog ouderwetse apparaten die erop moeten, zijn er voldoende dingetjes te krijgen en werkt het allemaal prima. Wederom, je hebt grote fabrikanten nodig die het een beetje in beweging brengen. Op de prijs na gewoon prima toestelletjes. Je hoeft ze ook niet te kopen. En mocht je graag een oude MBP willen, de 2015 15″ is nog gewoon nieuw leverbaar.

 2. Aan die rechtzaak van de tweede persoon, die voor een tweede reparatie aan een laptop uit 2016 maarliefst 700 euro mocht aftikken, zit wel een .Amerikaanse’ draai aan. Zo geeft Apple itt de in Europa (verplichte) twee jaar garantie slechts één jaar garantie voor de Noord-Amerikaanse markt. Daarnaast hebben die Amerikanen ook niet zo’n beschermende consumenten-wetgeving. Dit verklaart waarom individuele gebruikers zo snel de stap naar de rechtbank nemen.

 3. Persoonlijk vind ik het nieuwe toetsenbord van de MBP lekker typen. Er zijn idd meer problemen. Maar vergeet niet dat de meeste gebruikers geen problemen zullen ervaren. Apple behoort natuurlijk gewoon netjes zijn kapotte producten te repareren. In Nederland mag je ook na 2 jaar het consumentenrecht claimen. Een beetje pushen en je krijgt naar 5 jaar dit soort fabrieksfouten gerepareerd zonder kosten.

 4. Er waren inderdaad problemen met het toetsenbord, maar die zijn met het 2017 grotendeels verholpen. Gewoon even je toestel naar de Apple Store brengen, dan zullen zij hem voor je vervangen onder garantie. Krijg je gewoon een 2017 topcase. Echt topservice.

  Het nieuwe toetsenbord is even wennen, maar na verloop van tijd veel fijner dan het losse, oude toetsenbord. Het nieuwe toetsenbord is accurater, reageert sneller en werkt (na verloop van tijd prettiger). Ook zijn de toetsen nu per stuk verlicht, in plaats van een lichtmatje eronder. Je hebt dus minder ‘lekkend’ ligt.

  Het klopt overigens niet dat de 2016 MacBook Pro het toetsenbord heeft van de MacBook 12″. Dat is pertinent niet waar. Sterker nog, met de 2017 refresh van de 12″ heeft die juist het toetsenbord gekregen van de macBook Pro, niet andersom. Die originele 12″ toetsenborden hebben nog minder travel (en minder issues trouwens).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *