Apple annuleert dit langverwachte product!

Oeiii
Het is zo’n beetje voor het eerst dat Apple een product annuleert nadat het al is aangekondigd.

We noemden dit het hoofdpijndossier, zagen het pessimistisch in, hadden toch weer hoop en zochten naar vervanging. Dat alles (behalve dat laatste) was tevergeefs want voor het eerst in mijn tech-journalistieke carrière annuleert Apple een aangekondigd product.

In september 2017 kondigde Apple hun mysterieuze AirPower aan, een apparaat dat al je Apple-devices tegelijkertijd draadloos kon opladen. Na de aankondiging bleef het daarentegen heel lang stil. Druppeltjes informatie over productieproblemen terzijde moesten liefhebbers vooral gokken. Afgelopen pers-event It’s Showtime moest de marteling dan eindelijk doorbreken. Helaas komt de verlossing (een aantal dagen later) in een andere vorm.

Apple annuleert de Apple AirPower, zo bevestigt het merk tegenover TechnCrunch. De annulering komt natuurlijk met een excuses: “Na veel moeite hebben we geconcludeerd dat de AirPower onze strenge standaarden niet gaat halen en daarom hebben we het project geannuleerd. We bieden onze excuses aan aan onze klanten die uitkeken naar de launch van dit product. We blijven geloven dat draadloos de toekomst is en we zijn toegewijd aan het verbeteren van een draadloze ervaring”

Hoewel Apple geen officiële reden geeft waarom het niet meer doorgaat met de ontwikkeling van de AirPpower, beschrijven insiders in het gelinkte artikel over de productieproblemen wat er allemaal mis ging bij het product.

Dat had alles te maken met de eisen die Apple stelde, dus in die zin is het statement waarheidsgetrouw. Men moest toestellen op alle plekken op de mat neer kunnen leggen, niet slechts op aangewezen plekken. Maar dit zorgde er naar verluidt voor dat de spoelen (die de elektriciteit moeten opwekken) met elkaar begonnen te interfereren.

Het is zo’n beetje voor het eerst dat Apple een onuitgebracht, wel aangekondigd product annuleert. Daaruit kun je een aantal dingen concluderen. Sceptici zullen terecht stellen dat Apple het ding gewoon niet had moeten aankondigen. Blijkbaar hadden ze de technologie nog niet onder de knie maar werd het product wel al aan klanten beloofd (om er vervolgens een jaar niets meer over te zeggen). Tegelijkertijd kunnen fans terecht zeggen dat Apple achter hun producten staat en dat ze geen dingen uitbrengen die voor hun sub-optimaal zijn.

9 reacties

 1. “Draadloos” laden is zowiezo onzin in het huidige tijdperk.

  Dit debacel bewijst wederom dat je normaal gesproken je telefoon op een vaste plek … op een bepaald punt van een matje moet leggen …. en dat matje zit gewoon aan de stekkert. Dus een kabel in de bips op datzelfde punt in huis is net zo makkelijk.

  De huidige matjes die bijvoorbeeld 3 apparaten “draadloos” kunnen laden zijn niet meer dan 3 enkelvoudige punten aan elkaar naaien tot 1 matje.

  De Apple manier zou dan zeker de betere oplossing zijn. Zoals draadloos laden via een bedraad matje zou moeten werken. Gewoon 3 apparaten willekeurig op matje kwakken en klaar ( nog steeds een matje … met draad … op een vast punt in huis = onzin ).

  Goed dat ze zijn gestopt en het toegeven dat het een flater is ipv van een nepoplossingz

  SLECHT dat ze dit pas 9 dagen na het uitbrengen van airpod2 doen . Zullen heel wat kopers van het draadloze oplaadboxje zijn die nu balen ( en terecht ).

   • *Schaamteloze plug* Wij schreven ook over een vervanger. Als Apple het zelf niet uitbrengt, komen andere merken ongetwijfeld met iets vergelijkbaars (waarschijnlijk een stuk goedkoper dan dat de AirPower zou zijn geweest).

   • @ffw88: jup klopt

    En nee niets vergelijkbaars …. zoals ik al schreef … 3 enkelvoudige punten samen naaien tot een mat is niet te vergelijken met de Apple “oplossing”. Maar wel claimen dat ze de eerste zijn. Guess what : wanneer ik 10 enkelvoudige punten aan elkaar naai ben ik de eerste die 10 tegelijk kan laden ? ( als je snapt wak bedoel )

    Maar goed in de toekomst zullen anderen het idee van Apple heus lenen en daadwerkelijk de “eerste” zijn.

    • @dgh74: Ja klopt, het doel van Apple met de AirPower was: je kunt je iPhone, iWatch of airpods opladen op punt 1, 2 of 3 (willekeurige volgorde) maar met die link die ik je gaf heb je eigenlijk dezelfde oplossing (ook al heb je 3 punten aan elkaar geknoopt) want hoe vaak komt het voor dat je 2 of zelfs 3 iPhones tegelijk wil laden?

     Wat ik wel tof vind is dat je iPhone gelijk de laad/batterij status van alle devices laat zien. Maar goed, dat is een stukje software wat met een willekeurige lader ook zou kunnen.

     • @ffw88: aha je snap me dus niet 🙂

      “je kunt je iPhone, iWatch of airpods opladen op punt 1, 2 of 3 (willekeurige volgorde)”

      Op airpower is er GEEN punt 1 2 of 3. Het is 1 punt. Je kan je iphone scheef / recht / linksboven / links onder. Je hoeft niet na te denken … gewoon op het matje kwakken. Op ikea matje zitten bijvoorbeeld 3 kruizen. Daar mot de telefoon redelijk psies op. Dus 3 spoelen … aan elkaar genaaid. De airpower heeft niet 3 vaste punten.

      Hetzelfde geld voor jouw “vergelijkbare oplossing”. Daar kan je geen 2 iphones en 1 watch op laden. Bij airpower kan dat wel. En je kan die 3 overal op het matje leggen in elke positie. Zoals in mijn ogen een “makkelijk” en “draadloos” matje zou moeten werken. De huidige matjes zijn meer veredelde docking systemen. Leg je iphone precies op dat punt en dan laad ie. Kan je hem dus op die positie ook op een belkin dokkie proppen.

      Ow en hier zijn 2 iphones en 2 airpods en een applle watch … en ja komt regelmatig voor dat er meerde tegelijk geladen moeten worden.

      Het gaat om de techniek … de mislukte apple visie is naar mijn mening de enige vorm van draadloos laden via matje dat werkt zoals zou moeten. 3 punten aan elkaar plakken en zeggen “kijk wij kunnen meerdere apparaten tegelijk laden” is gewoon misleiding waar helaas een hoop naive mensen intrappen.

     • @dgh74: Nou, ja ik persoonlijk zou zo’n matje op het nachtkastje zetten. Vandaar dat ik zei dat je niet zo snel 2 iPhones, 2 iWatches of 2 (setjes) airpods gaat laden.

      En volgens mij was het de bedoeling dat je maximaal 3 devices tegelijkertijd zou kunnen laden? Vandaar dat ik zei *punt 1, 2 of 3* 😉

      Deze techniek is niet onmogelijk alleen heeft Apple de AirPower iets te vroeg aangekondigd waardoor de druk op een release te hoog werd en ze er voor hebben gekozen de boel te cancelen.

 2. Safierglas als materiaal voor een iPhone scherm. Ook lang van te voren aangekondigd, maar uiteindelijk geannuleerd. Ook vanwege productieproblemen. En gebrek aan winstgevendheid, waarschijnlijk.

  • @rrrobert: Bij mijn weten nooit officieel aangekondigd. Maar hoogst waarschijnlijk geannuleerd wegens kwaliteitsproblemen en men was er inderdaad wel mee bezig…maar dus nooit officieel. ( overigens: saffier )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *