apple app store

Apple weer onder vuur om App Store maar buigt niet

apple app store

Laat Apple hier precies zien waarom alle kritiek op de App Store terecht is?

Apple had eerder deze week slecht nieuws te verwerken toen de Europese Commissie een onderzoek naar (o.a.) de App Store aankondigde. Vandaag ligt de App Store weer onder vuur. Daarnaast draait de geruchtenmolen rondom Apple weer volop. Wij zetten wat bijzonderheden op een rij.

Apple weer onder vuur door App Store

Hey is een nieuwe e-mailservice voor iOS-gebruikers die vorige maand met een ‘invite only’ evenement van start gegaan is. Uiteraard wordt deze aangeboden in de App Store. Juist op het moment dat de Europese Commissie de App Store gaat onderzoeken breekt er een pijnlijk conflict uit.

De makers van de mailservers laten nieuwe gebruikers namelijk betalen via de website en niet via de App. Hierdoor mist Apple haar commissie van 30% per inschrijving. Apple heeft daarop, uiteraard tot woede van Hey, meegedeeld dat zij geen patches en updates mogen delen totdat Apple tevreden is (lees: de provisie gestort krijgt). Tot het zover is staat Apple de App ook niet toe op MacOS.

Apple strijdvaardig

Na een reactie van het bedrijf achter Hey herhaalt Apple dat zij haar standpunt niet wijzigt. Sterker nog, de internetreus uit Cupertina heeft haar claim bekrachtigd door te stellen dat zij de app eigenlijk helemaal niet toe hadden moeten laten in verband met een voorwaardenschending. Zij houden dan ook vast aan hun standpunt en blokkeren Hey totdat er maatregelen genomen zijn en zij weer ‘in lijn met de servicevoorwaarden’ handelen.

Menig toezichthouder pakt de popcorn

De techreus geeft het bedrijf twee keuzes om weer aan de richtlijnen te gaan voldoen. De eerste optie is om de app ook open te stellen voor andere e-maildiensten. Deze lijkt niet haalbaar omdat de e-maildienst waarschijnlijk geen concurrenten wil faciliteren. De andere optie is de zaak zo aanpassen dat men via de app moet registreren en betalen zodat Apple haar 30% commissie kan incasseren.

Met dit laatste punt laat Apple precies zien waar de schoen wringt. Immers, met de veiligheid van de App lijkt niets mis, want als er betaald wordt hervat Apple de service weer. Was dit nu niet precies het probleem wat de Europese Commissie aan de kaak stelt? Aan de andere kant is het natuurlijk niet gek om huur van winkelruimte te vragen als iemand in jouw winkel spullen verkoopt. Wij gaan ervan uit dat diverse toezichthouders deze zaak met interesse zullen volgen.

Bron: Techradar

Nog geen reacties

  1. Nogmaals: Als Apple developer betaal je al 99,- PER JAAR.
    Met 20+ miljoen developers is dat ontzettend veel winst op alle niet-sucessvolle apps.

  2. Geweldig man … lekker ingelezen ook ! Een fandroid zeker ?

    Ik ben ook “developer” maar betaal geen $99 per jaar hoor. Het overgrote deel gebruikt namelijk de gratis versie ( maar is wel bij de 20 miljoen opgeteld)

    Hey kost toevallig ook $ 99 PER JAAR. 100gb opslag en niet eens encrypted voor die prijs !

    Hey verkoop zelfs 2 karakter email adressen voor $999 ! 3 karakter voor $ 375 !!

    Hey weet de regels en is zelfs om dezelfde reden al een geweigerd voor de MAC een tijdje terug.

    Waarom doet het “nobele” Hey dit dan weer zou je zeggen ? Simpel … wederom gratis publiciteit om $99 email accounts te kunnen slijten aan dommige clickbait clickers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *