Apple bewaart jouw iMessage-gegevens en van je contacten

imessage bewaart gegevens
Niet al je gegevens zijn veilig bij Apple.

Hoewel Apple beweert dat al je iMessage-gesprekken veilig zijn en door niemand te achterhalen, blijkt dit niet helemaal het geval. The Intercept maakt vandaag bekend dat Apple wel degelijk een log bijhoudt van je iMessage-gebruik. Het gaat hierbij om contactgegevens van personen met wie je iMessage contact hebt gehad of alleen de de naam of het nummer van iemand uit je contactlijst.

Deze gegevens worden naar de Apple-server gestuurd zodat geanalyseerd kan worden of de betreffende contactpersoon ook gebruik maakt van iMessage. Is dit namelijk niet het geval, dan stuurt iMessage gewoon een sms. Op de content van de berichten zit echter wel gewoon een encryptie. In principe niet vreemd dat Apple dit doet, het verbetert namelijk het gebruik van iMessage.

Verontrustend is echter dat Apple de data doorgeeft aan politie- en inlichtingendiensten. Het zou dan gaan om het ip-adres en het telefoonnummer van de iMessage-gebruiker en daarnaast het tijdstip van contact. In onderstaande afbeelding is te zien welke data Apple bijhoudt. Bij chatdienst Whatsapp zijn je gegevens overigens ook niet altijd even veilig.

apple metadata imessage

3 reacties

  1. Geeft Apple deze data in bulk door of geven ze het alleen op aanvraag en voor specifieke personen?

    Dat laatste lijkt me niet echt een probleem, het eerste duidelijk wel.

  2. Sjucht … daar gaan we weer…..

    Alleen op gerechtelijk bevel dames en heren ….
    en daarbij … bedrijven zijn wettelijk verplicht deze data te bewaren.

    Zoveelste storm in een glas water ….

  3. Wil deze nog even meegeven

    In een verklaring tegenover The Intercept zegt Apple dat het alle gegevens die het heeft overdraagt als diensten daarvoor een verzoek indienen. Daarbij benadrukt het bedrijf dat het niet de inhoud van gesprekken kan geven en evenmin bewijs kan overleggen met wie iemand contact heeft gehad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *