Apple censureert rechtse complotdenker in iTunes

Alex Jones verwijderd
Vrijheid van meningsuiting, maar niet heus.

De vrijheid van meningsuiting is in bijzonder goede handen bij al onze favoriete (vaak Amerikaanse) tech-bedrijven, zo blijkt wel de afgelopen maanden. Zo toont Facebook ons nepnieuws en nieuws enkel van onze bubbel, snoert Twitter critici de mond met zogenaamde ‘shadowbans’ en is ook Apple wel klaar met volledige vrijheid van meningsuiting. Rechtse complotdenker Alex Jones is de dupe.

Volgens BuzzFeed is op dit moment nog maar één podcast van de website InfoWars te vinden op iTunes. Onder de verwijderde podcasts is ook ‘The Alex Jones Show’ weggefilterd. Het is niet voor het eerst dat deze show weggevaagd wordt; Spotify heeft Jones ook al aangepakt op haar eigen platform.

Apple laat in een verklaring aan BuzzFeed weten dat de podcasts verwijderd zijn vanwege ‘haatzaaien’. Waarom de podcast ‘Real News with David Knight’ wel nog in iTunes te vinden is, wilde Apple niet op reageren.

Alex Jones is niet vies van een complot of twee. De Amerikaan weet veel mensen te boeien met zijn vaak schurende opvattingen en overtuigingen. Zo is ‘9/11’ een ‘inside job’ en was de Sandy Hook-basisschool aanslag in 2012 uitgevoerd door extreem linkse terroristen, om zo de rechten met betrekking tot wapenbezit aan te vechten.

3 reacties

  1. Ok, en waar trekken we een lijn dan? Als Trump straks iets gaat zeggen over dat Global Warming een hoax is met als doen van de wereld om America omver te werpen als the Greatest? Dan mag dat er ook niet in, toch?

  2. Hoewel ik me in sommige conservatieve gedachten kan vinden, is die Alex Jones echt een blaaskaak die enkel lidmaatschappen aan z’n volgers probeert te verkopen. Zelfs mede rechtspopulisten als Ben Shapiro, Tucker Carlson en Steven Crowder vinden hem volstrekt ongeloofwaardig.. En ik geef ze wel gelijk. Dat verandert niets aan het feit dat vrijheid van meningsuiting in de VS in de grondwet staat. Apple is echter een private partij, dus die mag verkondigen en filteren wat ze willen, op hun eigen platform.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *