Apple-computer uit 1976 verkocht voor €520.000

Apple-computer uit 1967 verkocht voor €520.000
Niet verkeerd, voor een stukje hardware waar oorspronkelijk 666 dollar voor gevraagd werd.

In Keulen ging vandaag deze vintage Apple 1 onder de hamer. Een van de eerste Apple-producten ooit, en ook nog eens gesigneerd door medeoprichter Steve Wozniak. Sterker nog, dit hele project was het noeste werk the Woz. Steve Jobs kwam “slechts” op het idee om de computer te verkopen. Apple was daarmee geboren, en de rest is geschiedenis.

Deze Apple 1, draaiend op een MOS Technology 6502-processor met een kloksnelheid van 1 MHz, behoorde oorspronkelijk toe aan honkballer Fred Hatfield. Er zit ook een brief bij van Jobs aan Hatfield waarin hij een inruildeal voorstelt voor een Apple II-computer.

Het bedrag van 520k is overigens een nieuw record voor de Apple 1, waar er oorspronkelijk 200 van zijn gemaakt. Op een veiling in november bracht een exemplaar, dat bij hetzelfde veilinghuis onder de hamer ging, nog €491.868 op.

[gv data=”KETi6FO565s”][/gv]

Veilingmeester Uwe Breker verklaarde vandaag tegenover New York Times waarom er met grof geld op de oude hardwarecomponenten uit de begindagen van Appel wordt geboden:

“It is a superb symbol of the American dream. You have two college dropouts from California who pursued an idea and a dream, and that dream becomes one of the most admired, successful and valuable companies in the world.”

3 reacties

  1. Typo in de titel, hij komt uit ’76 en niet ’67 🙂 Leuk om te weten dat mijn telefoon (!) 3.000 keer krachtiger is dan de eerste Apple. Maar krachtpatsers zijn het nooit echt geweest 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *