Apple, Facebook, Google en Microsoft gaan je waarschuwen als de overheid meekijkt

NSA inlogscherm
In een poging transparanter te worden over welke data overheden willen inzien, zijn de grootste techbedrijven uit de VS van plan gebruikers in te lichten als overheidsinstanties informatie over ze opvragen.

Grote techspelers publiceren nu al regelmatig in transparantierapporten hoe vaak overheden data over gebruikers opvragen. Vooral Google is een voorloper op dat gebied. De volgende stap wordt volgens the Washington Post dat ze ook individuele gebruikers op de hoogte willen brengen van meegluurgedrag.

Tegen het zere been van justitie

Apple, Microsoft, Facebook en Google passen momenteel hun algemene voorwaarden aan waardoor dit mogelijk wordt. Yahoo heeft dit vorig jaar zomer al gedaan. Het waarschuwen van gebruikers gaat tegen de richtlijnen in van diverse opsporingsinstanties, maar is niet verboden. Alleen sommige verzoeken van de FBI en de Foreign Intelligence Surceillance Court (FISC) moeten verplicht onder de pet worden gehouden.

Bij justitie in de VS zien ze dit totaal niet zitten overigens. Als verdachten worden ingelicht slaan ze mogelijk op de vlucht, nadat ze het bewijsmateriaal hebben vernietigd:

“These risks of endangering life, risking destruction of evidence, or allowing suspects to flee or intimidate witnesses are not merely hypothetical, but unfortunately routine.”

Wel, daar had de Amerikaanse overheid dan maar aan moeten denken voordat ze met de NSA iedereen begon af te tappen. Techbedrijven zitten daar simpelweg niet op te wachten.

Eén reactie

  1. Mooi om te lezen, de tech-bedrijven kiezen voor de consument. Lijkt me dat de overheid zelf maar iets moet verzinnen om de ‘suspects’ in de gaten te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *