‘Apple gaat meer Macs met eigen chips uitrusten’

A10 Chip
Ze hebben de smaak te pakken, daar in Cupertino.

Apple en chips. Het doet je wellicht denken aan de oorlog die momenteel gaande is tussen het techbedrijf en chipmaker Qualcomm. Apple maakt al jaren custom chips voor de iPhone, iPad en Apple Watch. Chips voor de Macs worden grotendeels uitbesteed. Daar gaat mogelijk verandering in komen.

Bloomberg weet namelijk te melden dat zeker drie Macs zullen worden uitgerust met Apple’s eigen chips voor het einde van het jaar. Het bericht bevat geen details welke chips precies zullen worden gebruikt, maar ze komen naar de vernieuwde laptops en computers.

De eigen chips van Apple kwamen in 2016 voor het eerst naar de Macs. De destijds gloednieuwe MacBook Pro met Touch Bar bevat een custom chip van het merk. Later kwam er ook een Apple-chip naar de iMac Pro. Blijkbaar bevalt die strategie, want volgens het mediabedrijf zullen dus meerdere computers van het merk worden uitgerust met de eigen chips.

4 reacties

  • @gwnbmw: Ídd de processor maar ook andere chips zoals bijv. geheugen chips, Interface chips, grafische chips, etc etc.
   Het is maar net wat rendabel is om zelf te produceren en natuurlijk een winst oplevert qua prestaties of tenminste hetzelfde als wat de concurentie leverde.
   Als je veel inhouse techniek kunt maken dan scheelt dat best wel.

   • @turbobrick: Apple maakt volgens mij bijna helemaal niets zelf. Ze maken de ontwerpen (waar ze jaren mee doen) en ontwikkelen hun eigen software. Maar bijna alles komt van andere fabrikanten als Intell (chipsets), Samsung (Touch Bar), Foxxcon (aluminum behuizing), AMD (grafische chipsets) en ga zo maar even door. Voor de telefoons maken ze wel hun eigen chipsets, en die heb je ook op de Touch Bar (lichtere variant van de bestaande chips).

    Nu smartphones krachtiger en krachtiger worden zie ik met name aan de onderkant van het gamma (de 12″ MacBook) ruimte voor hun eigen chips. Bij de MacBook Pro’s zal het denk ik voornamelijk ondersteunende chips zijn. De hoofd-processor zal voorlopig nog wel bij een derde partij vandaan komen.

    Of gaan ze nu dan eindelijk toch hun eigen spullen bouwen? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *