Apple-gebruikers kunnen eigen gegevens gaan downloaden

Apple zet in op privacy
Privacy is het sleutelwoord van de afgelopen weken.

Het Facebook-privacy-schandaal heeft een hoop verwoesting achtergelaten en praktisch ieder substantieel bedrijf paste daarom de laatste weken hun privacy-voorwaarden aan. Ook Apple lijkt meer open kaart te willen spelen tegenover hun klanten; binnenkort kunnen Apple-heads hun eigen gegevens via een nieuw privacycentrum downloaden.

Een andere reden voor deze strategie is waarschijnlijk de verandering in privacywetgeving in Europa, die op 25 mei ingaat, zo meldt Nu.nl. Wanneer gebruikers precies met hun eigen gegevens aan de slag kunnen is nog niet bekend, maar het zal niet lang meer duren.

Wanneer je je gegevens opvraagt, krijg je van Apple per app/dienst te zien welke gegevens je met het miljardenbedrijf hebt gedeeld. Een onschuldige zaklamp-app (die vaak niet eens zo onschuldig blijkt te zijn) kan bijvoorbeeld informatie naar Apple versturen wanneer je hem gebruikt. Dat leer je door je gegevens op te vragen. Het bedrijf weet bijvoorbeeld alles over je iTunes-aankopen, maar ook je contacten, e-mail-adressen en ga zo maar door. Je hiervan bewust zijn is een goede eerste stap.

Tevens wordt er een handige service beschikbaar gemaakt voor gebruikers die een stapje verder willen gaan in de bescherming van hun privacy. Je kunt je account namelijk via het centrum (al dan niet tijdelijk) deactiveren. Je ontvangt dan geen berichten en dergelijke meer, maar Apple stopt ook met het verzamelen van gegevens. Wil je je account definitief verwijderen, dan duurt dat ongeveer 30 dagen. Dan zijn dus ook al je gegevens definitief weg uit de databases van het bedrijf, zo stelt Apple.

Ondertussen lekte er recentelijk meer informatie uit over de aankomende iPhone SE 2. Ook doen er geruchten de ronde dat TouchID op een nieuwe manier toch een terugkeer gaat maken naar toekomstige iPhones. Tot slot moet Apple met een PR-nachtmerrie dealen, want een iPhone vloog laats spontaan in de fik.

Nog geen reacties

  1. Om vervolgens een groot deel alsnog niet in de lijst te vermelden?
    Denk je alles te weten over alles wat ze van je weten…
    (laten we eerlijk zijn, hier zien we al deze grote bedrijven wel voor aan toch?)

    • @lolindir: Tja, ik ben ook sceptisch als het gaat om dergelijk bedrijven, maar de aanpassingen worden gemaakt conform nieuwe wetgeving. Het lijkt me ontzettend riskant en grofweg onnodig van Apple om doelbewust wetten te doorbreken om alsnog meer geld uit ons te persen. Ik zou niet weten hoe ze dat zouden kunnen verantwoorden, laat staan verbergen 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *