Apple haalt hard uit naar Spotify

App store
Nadat Spotify de concurrent eerder beschuldigde van concurrentievervalsing, komt er nu een snoeiharde reactie.

Gisteren beschuldigde Spotify Apple ervan zijn macht met hun app-store te misbruiken om een Spotify-update tegen te houden, omdat men zo Apple Music zou willen bevoordelen. Reden voor de belangrijkste advocaat van Apple (van de 1240?), Bruce Sewell, om te reageren met een brief van tweeënhalve pagina, meldt Buzzfeed. Je kunt de brief daar in zijn geheel nalezen, mocht je bijzonder geïnteresseerd zijn in juridische oorlogsvoering van tech-bedrijven en/of niets beters te doen hebben.

In de brief benadrukt Sewell dat Spotify ongelofelijk veel voordeel heeft gehad van hun aanwezigheid in de app-store, en dat de 160 miljoen downloads die daaruit voortkomen de verdienste van Apple zijn (lijkt me een kulargument, maar goed). Verder wordt benadrukt dat Apple zijn verdienmodel juist heeft aangepast: was de split vroeger 70 voor de ontwikkelaar en 30 voor Apple, daar pakt de techreus nu nog slechts 15% mee van elke download (beter argument).

In wezen zou het erom gaan dat Spotify gebruikers de mogelijkheid geeft een e-mailadres achter te laten, zodat men deze gebruikers later een betaald abonnement kan aansmeren. Apple vindt dat dit via de app zou moeten gaan, zodat zij een graantje mee kunnen pikken.

4 reacties

  1. Het eerste jaar van de lidmaatschap is de verdeling 70/30 het tweede jaar 85/15.

    Met 1 miljard actieve iOS devices heeft Spotify Apple natuurlijk gewoon keihard Nodig en dat weten ze zelf ook wel.

    Uit de AppStore stappen kunnen ze daardoor simpelweg gewoon niet. De $22 miljoen die Apple misloopt als Spotify uit de store stapt is natuurlijk gewoon wisselgeld voor de tech gigant, Apple gaat hier dus keihard aan het langste eind trekken, over een paar dagen past Spotify de app aan en hoor je er niemand meer over.

  2. Het blijft natuurlijk bullshit en ronduit dictatoriaal dat een leverancier van een apparaat software ontwikkelaars blijkbaar kan dwingen niet alleen hun software alleen maar via de store van die leverancier te laten leveren aan hun klanten, maar ook eventuele abonnementen op diensten die toevallig door die software geleverd worden. Daar mag de EU ook wel eens tegen optreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *