Apple: inbranding iPhone X scherm ‘hoort erbij’

iPhone
Mocht je na verloop van tijd een vage waas op je iPhone X zien, dan is er niets mis met je ogen.

Het was weer een redelijke gekte bij de vele Apple-winkels gisteren. Waar de release van de iPhone 8 erg rustig verliep, was het bij de iPhone X-lancering een stuk drukker voor de winkels. Niet zo gek ook, want laatstgenoemde is het enige echte ‘nieuwe’ vlaggenschip van Apple te noemen. Onder andere het nieuwe OLED-scherm van Samsung springt in het oog.

Apple geeft het display de naam ‘Super Retina Display’. Het scherm zelf blijft echter lang niet altijd super na verloop van tijd, want Apple geeft zelf toe dat op den duur zichtbare veranderingen kunnen plaatsvinden in het scherm. Denk hierbij aan inbranding of ingebrande beelden.

Dit betekent dat het scherm een vage waas kan tonen van een app die je eerder had geopend, maar je nu lichtelijk kunt zien door de nukken van het OLED-scherm. Dit valt volgens Apple onder normaal gedrag voor OLED-smartphones.

Wil je koste wat kost deze inbrandingen voorkomen, dan is het raadzaam om het beeldscherm niet voor een (onnodig) lange tijd aan te laten staan. Apple belooft wel dat het Super Retina-display ontworpen is om als OLED-toestel de minste inbrandeffecten te veroorzaken.

17 reacties

  1. Dat hoort nu eenmaal bij deze techniek. De statusbar van m’n Note 4 is ook heel lichtjes ingebrand. Gewoon te testen door een grijze afbeelding full screen te openen.

  2. Hmmm … jaren van “hahaha iphone heeft lcd “ … zoooo old fashion … jaren achter … blah blah blah

    En nu kan ik gaan letten op inbranden … geweldig dat oled … want zwart was altijd wit op mijn lcd scherm … Tjeez

    Nu kan ik er best mee omgaan .. maar denk dat inbranden toch voor een aantal onwetende huismoeders een probleem kan geven.

    • @dgh74: Nu dat men bij Apple zegt dat het kan inbranden is het een Issue en zeggen mensen dat inbranden altijd er is.
      Al jaren zien we Oled voorbij komen in smartphones en NOOIT zagen we inbrand-gates …. Niemand had het erover en ik heb 4 toestellen met Oled’s ook helemaal niks kunnen constateren.

      De bekende storm in een glas water.

    • @bietje: “Dit is ook normaal gedrag en kan bijvoorbeeld inbranding of ingebrande beelden betekenen, waarbij het beeldscherm een vaag restbeeld laat zien, zelfs als er nieuw beeld wordt weergegeven.”

      Ja dus.

    • @bietje: welnee … zal allemaal wel loslopen …. immers fandroids wisten jaren te vertellen dat het allemaal wel losloopt met oled en inbranden op hun telefoons :-).

      Iedere fandroid die zat te lachen dat apple lcd had ….. vertelde mij unaniem dat zij er noooooit last van inbranden hadden ….

      De oleds zijn van samsung en die hebben het minste inbrand “probleem” …. mits ze goede kwaliteit aan apple hebben geleverd ( zit verschil in kwaliteit en inbrandprobleem ) …. maar gezien de prijs die SAMSUNG rekend voor die oleds …. zal het wel goed komen.

      Trouwens … oled en inbranden is al jaren bekend … het is nu alleen wereldnieuws nu apple het de klant netjes verteld.

      Bij normaal gebruik zal je er niet of nauwlijks last van hebben. Ben wel benieuwd of de kleurkwaliteit ook 4 jaar hetzelfde blijft … net zo goed als de 5s van mijn schoonvader die hij al 4 jaar gebruikt

      • @dgh74:

        Ik hoop het joh, want als ik nu naar mijn huidige 5s kijk, kan ik niets op de beeldkwaliteit aanmerken… oke, los van die twee barsten in het glas dan 😛 Van plasma-TV’s wist ik dat ze behoorlijk last hadden van inbranden, maar van OLED was mij dat nog niet bekend… aan de andere kant: OLED heeft ook individuele pixel aansturing/verlichting (you know what I mean) tenslotte, dus had ik het wellicht moeten weten.

        Toch vind ik het wel zuigen als ik ruim 1300 euro neertel voor een telefoon die vervolgens zo’n issue zou hebben. Ik ben benieuwd.

        • @bietje: Mijn -inmiddels- 7jr oude Panasonic Plasma TV heeft nog géén spoor van inbranden. Dat is mede te danken aan een techniek waarbij langdurig stilstaande beelden een paar pixels verschuiven om inbranden te voorkomen. En nee, daar merk je als kijker helemaal niks van.

      • @dgh74: Weet niet hoe het bij iOS zit maar bij Android neemt de statusbar de kleur over van de app die je op dat moment open hebt.

        Tijdens het browsen is de balk wit en zijn de iconen zwart. Tijdens Facebook is de balk blauw en de iconen wit. Bij Whatsapp is de balk groen en iconen wit etc.

        Daarnaast zit een icoon niet altijd op dezelfde plek. De klok, batterij, (wifi) signaalsterkte natuurlijk wel.

        • @ffw88: jup zelfde bij IOS. Maar dat bedoel ik niet. Ik heb het echt over een wekker app. Mijn iphone staat in een dokkie snachts … met rode cijfer als wekker ( en miljoenen met mij )

          Daar staan allemaal zaken op die nooit van vorm wijzigen. De cijfers verspringen natuurlijk … gaat om een alarm set icoon bijvoorbeeld. Of het woord “batterij” met daarachter uren lang 100% …. of de datum. Allemaal zaken die bij de app horen en de hele nacht op het display staan.

  3. Ik denk dat het probleem vooral ontstaat doordat de helderheid van zo’n OLED scherm te hoog wordt opgeschroefd.

    De enige telefoon met OLED scherm die ik zelf heb gebruikt was de OnePlus X, en die wordt nu door m’n zoon. Standaard staat de helderheid ingesteld op iets van 15% en voor dit type scherm is dat onder de meeste omstandigheden meer dan genoeg. Ook nu, na twee jaar is hier nog niks mis mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *