Apple introduceert CarPlay, iPhone nu veilig voor in de auto

Carplay
Iedereen zit wel eens met z’n smartphone in de auto te spelen, en Apple weet dit. In Genève heeft het bedrijf daarom CarPlay geïntroduceerd, waarmee je jouw iDingetje eindelijk veilig in de auto kunt gebruiken.

Het is logisch dat het bedrijf een zo groot mogelijke rol wil spelen in je leven, en om ervoor te kunnen zorgen dat dit ook in het drukke hedendaagse verkeer veilig kan zullen ze je dashboard moeten overnemen. Apple heeft nauw samengewerkt met verschillende autofabrikanten, en Carplay-auto’s zullen dan ook later dit jaar uitkomen.

Maar wat is het dan precies? Met CarPlay kan een Lightning-iPhone (dus een iPhone 5 of nieuwer) verbonden worden met de auto, om zo features als Apple Maps en de muziekspeler op het ingebouwde scherm te krijgen. Ook kan Siri gebruikt worden om met een enkel spraakcommando dingen uit te voeren zoals het voorlezen van sms’jes, simpele berichten dicteren en belletjes plegen. Het idee is dat je nooit meer je ogen van de weg hoeft te halen. Doordat de iPhone direct met het audiosysteem praat is het mogelijk om Siri te activeren via een druk op een van de knoppen op het stuur.

“CarPlay has been designed from the ground up to provide drivers with an incredible experience using their iPhone in the car,iPhone users always want their content at their fingertips and CarPlay lets drivers use their iPhone in the car with minimized distraction. We have an amazing lineup of auto partners rolling out CarPlay, and we’re thrilled it will make its debut this week in Geneva.”

aldus Greg Joswiak, Apple’s vice president van iPhone en iOS Product Marketing.

Ferrari, Mercedes en Volvo zullen deze week op de autobeurs in Genève de eerste modellen met Carplay aankondigen. Later zullen ook BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar, Land Rover, Kia, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Citroën, Subara, Suzuki en Toyota auto’s uitrusten met het nieuwe systeem.

De bedoeling is dat CarPlay als een update voor iOS 7 komt. Alle Lightning-hebbende iPhones zullen dan in samenwerking met de juiste auto het nieuwe systeem kunnen gebruiken. Of het ook voor iPads komt, en hoe het met de aanpasbaarheid van al geleverde auto’s zit is nu nog niet bekend.

De vraag is nu hoe lang het duurt voordat Android met een soortgelijk systeem komt. We willen natuurlijk niet naar een situatie waarin een potentiële autokoper gedwongen wordt om bepaalde modellen links te laten liggen omdat deze het verkeerde OS draaien, zoals we nu wel op de smartphone- en computermarkt zien.

[lg_folder folder=”Apple/Carplay/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

4 reacties

  1. Hmm en nu maar wachten op aftermarket units die je in je oudere/bestaande auto kan inbouwen. Als iPhone gebruiker lijkt mij dat wel fijn zo’n koppeling, maar wat idd als je een Android hebt? Of werkt je CarPlay systeem dan gewoon dan als los-staand auto navigatie/audio/etc unit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *