iOS 14

‘Apple iOS 14 is een ramp voor adverteerders’

iOS 14

Facebook waarschuwt Apple dat iOS 14 een drama is voor adverteerders. Verrassend, dat verbeterde privacy bedrijven geld kost..

Tijdens het afgelopen Apple WWDC evenement kondigde Apple hun nieuwste besturingssysteem, iOS 14, aan. Het sleutelwoord tijdens de presentatie was privacy. Ironisch genoeg zorgt juist die verhoogde focus op de beveiliging van de data van gebruikers voor een ramp onder adverteerders. Tenminste, als we Facebook mogen geloven.

Apple iOS 14 beveiligt té goed?

In een blogpost waarschuwt social media-gigant Facebook iPhone-maker Apple voor de implicaties van iOS 14. Het nieuwste besturingssysteem voor de smartphones van Apple voegt extra barrières toe om data van gebruikers te beschermen. Op zich een goede zaak, maar helaas draait heel het gratis internet op louche data-handel. En dus waarschuwt Facebook dat iOS 14 gepersonaliseerde advertenties de das om doet.

We weten dat dit een gigantische impact zal hebben voor ontwikkelaars om geld te verdienen met het Audience Network via iOS 14. Ondanks onze inzet, kan Audience Network zo slecht werken op iOS 14 dat het niet eens nuttig is om het via iOS 14 aan te bieden in de toekomst.

Facebook in de blogpost

Wat is Audience Network?

Maar waar heeft de social media-gigant het hier eigenlijk over? In de blogpost refereert Facebook naar het Audience Network. Dit systeem maakt het mogelijk om informatie van buiten de app te gebruiken voor advertentiedoeleinden. Zo worden je voorkeuren, dus ook van buiten Facebook naar de app gehaald zodat jij gepersonaliseerde advertenties te zien krijgt. Met iOS 14 moeten gebruikers toestemming geven voor voordat het OS data aan het Audience Network geeft.

Facebook doet het lijken alsof kleine bedrijven hieronder zullen lijden. Dat is zeker zo; gepersonaliseerde advertenties zouden essentieel zijn. “Uit tests blijkt dat meer dan 50% van de inkomsten via Audience Network verdwijnen als gepersonaliseerde advertenties weggenomen worden.”

Tegelijkertijd zegt Facebook niet hoezeer het er zelf onder zal lijden. Minder inkomsten voor adverteerders betekent minder betalingen aan Facebook om die advertenties te plaatsen. En Apple als één na grootste smartphone-bedrijf ter wereld zal een gigantische impact hebben op de advertentie-inkomsten.

Lees ook: Deze iOS 14 features hebben Android-gebruikers al lang

2 reacties

  1. Werd eens tijd dat dergelijke praktijken een beetje aan banden zou worden gelegd.. Zeker Facebook moet gewoon stoppen met meeluisteren naar wat er wordt besproken door mensen.

  2. Dus eigenlijk is het echte nieuws van dit artikel dat Facebook, ondanks dat de meeste iOS gebruikers dachten veilig te zijn, al die jaren lekker gebruik van jou data kon maken…buiten de app om en zelfs zónder Facebook app/account ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *