Apple iPad Pro (2018) vs iPad Pro (2017) – Wat is er nieuw?

Zijn ze erg vooruit gegaan?
iPad Pro 2018 (12,9-inch en 11-inch) vs iPad Pro 2017 (12,9-inch en 10,5-inch).

Vandaag onthulde Apple een hoop lekkers, waaronder de veelal gelekte nieuwe reeks iPad Pro’s. De tablets van Apple waren ooit revolutionair, maar zijn de nieuwste versies uit 2018 dat ook? Wij zochten het uit.

Het eerste wat opvalt is het scherm zelf, met name de nieuwe ‘kleine’ variant. Hoewel de afmetingen van de twee kleinere Pro’s nagenoeg hetzelfde zijn (de nieuwste is zelfs ietsje kleiner), heeft de 2018 versie een 0,5-inch groter scherm vanwege de flinterdunne randen. Het verdwijnen van de thuisknop zorgt ook voor een iets groter scherm.

Dat neemt afhankelijk van je smaak wel een nadeel met zich mee. De thuisknop fungeerde namelijk ook als vingerafdrukscanner; de uitvoeringen uit 2018 moeten het doen met FaceID.

Overige verschillen zijn klein, maar voor sommigen wel noemenswaardig. De nieuwe modellen hebben uiteraard een veel snellere processor, een USB-C-aansluiting en ondersteuning voor de nieuwe Apple Pencil. Ondertussen hebben de oudere modellen een Lightning port, een 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting en iets meer kleurenvariaties.

Bekijk de volledige vergelijking hieronder. De 12,9-inch modellen (2018 en 2017) en de 11/10,5-inch modellen (2018 en 2017) staan voor het gemak naast elkaar. De nieuwe iPad’s beginnen respectievelijk bij een prijs van €899 euro en €1.119 euro. Dat is voor een Wi-Fi-only uitvoering van 64GB opslagruimte. De cellulaire editie kost standaard €150 euro extra en de prijzen van hogere hoeveelheden opslagruimte tikken natuurlijk stevig aan.

e-Boekhouden


De boekhoudsoftware van e-Boekhouden is geschikt voor zowel het MKB als ZZP’ers.

Begin direct met boekhouden »
Daarnaast kun je koppelingen maken met verschillende andere softwaresystemen. De eerste 15 maanden kun je dit programma gratis gebruiken. Hierna betaal je €7,95 of €14,50 per maand, afhankelijk van het gekozen pakket. 

Ficsus


De boekhoudsoftware van Ficsus staat ook bekend als geschikte software voor freelancers en het MKB.
Het fijne van dit systeem is dat je het ook zonder enige boekhoudkennis kunt gebruiken. Dankzij de koppeling met de Belastingdienst kun je makkelijk en snel alle informatie verwerken. Andere mogelijke koppelingen zijn met verschillende banken, webwinkels en debiteurenbeheer. De boekhoudsoftware van Ficsus kost €12,50 per maand.

Begin direct met boekhouden »

MoneyMonk


Het systeem van MoneyMonk is speciaal ontwikkeld voor kleine en startende ondernemingen.
Je kunt er de volgende zaken mee bijhouden: facturatie, bankkoppeling, BTW-aangifte, bonnetjes scannen en het opstellen van de winst- en verliesrekening. Het programma biedt goede ondersteuning door middel van blogs en video’s voor mensen die net beginnen met het programma. Je kunt kiezen uit drie verschillende pakketten die passen bij jouw situatie. Zo kun je beginnen met een gratis pakket, is er een freelancer pakket voor €10 per maand, en kunnen MKB’ers voor €40 per maand aan de slag.

5 reacties

  • Tja, terechte vraag. Zoals ik in dit artikel al schreef, lijkt het erop dat de tablet-markt langzaam dood aan het bloeden is. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat als er één bedrijf is dat nog op grote schaal tablets kan verkopen, het Apple wel is. Ik had daarentegen wel wat stevigere specs verwacht om eerlijk te zijn.

  • @jantje_555: ja? Ik zou eerder de vraag stellen of voor prive gebruikers de laptop nog relevant is. Wat je vroeger met de laptop deed, doe je nu met de tablet. Maar omdat iedereen nu wel zo’n beetje een tablet heeft gaan de verkopen niet meer zo hard.

 1. Mooi ding met hier en daar stevige upgrades.
  Maar ook dit maal zijn de prijzen enorm en vooral de extra’s kosten je wederom flink en ben je een dikke MacBook pro kwijt voor een leuke versie met de nodige accessoires.

  GEEN snellader zoals we inmiddels gewend zijn, kassa !
  Keyboard cover, boem 200 euro
  De Pencil is ook wel nodig voor serieus gebruik en is ook gewoon 30% duurder geworden.
  Pak dan een leuke 512GB opslag versie en je hebt een hele leuke MBP.

  Als je dan een Audiojack wilt komt er weer een dongle bij van 10 euro.
  1 voor 40 euro om SD cards te lezen, en als je de iPhone wilt opladen met je iPad wederom een speciale kabel van 20 euro erbij.

  Je hebt een mega powerhouse met nog steeds de 2011 iPad setup en icongrid op een mooi scherm.
  Denk maar niet dat je de nieuwe Photoshop koopt als app voor 2 tientjes en je hebt nog steeds de beperkingen die we gewend zijn in IOS op een iPad zoals de magere multitask functie.

  Nogmaals, mooi ding, zou hem graag willen hebben maar totaal niet meer geprijsd als een tablet en alleen nog relevant voor freaks en design studios.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *