Apple lanceert nutteloze pre-order feature in App Store

Foto @Apple

Ontwikkelaars kunnen apps nu aanmelden voor een half jaar pre-order in de Apple App Store, maar wie zit daar nu op te wachten?

Apple komt met iets nieuws. Ontwikkelaars kunnen in de Apple App Store hun app aanmelden voor een pre-order. Hiermee kunnen gebruikers tot een half jaar voor de release van de app al geld lappen voor de software. De vraag is alleen, wie zit hier in godsnaam op te wachten?!

Apple App Store pre-order feature

Na een uitzondering voor Nintendo kwam Apple in 2017 met de pre-order feature in de App Store, zo schrijft 9to5mac. Gebruikers kunnen sindsdien een app in de omstreden virtuele winkel kopen voordat deze uit is. Maar een nieuwe update maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om de pre-order periode tot wel 180 dagen voor de release de app al beschikbaar te maken. Voor betaling, uiteraard, niet voor gebruik.

Nieuwe apps kunnen bij Apple aangemeld worden voor pre-order wanneer de app met metadata is ingediend bij App Store Connect. Als je daarvoor kiest, kun je een download release dat van tussen de 2 en 180 dagen in de toekomst selecteren. Eenmaal uitgebracht, krijgen klanten een melding en wordt de app binnen 24 uur automatisch gedownload op hun apparaat.

Apple legt de feature uit

Wie wil dit?

Volgens Apple is een pre-order van apps in de App Store een manier om ‘spanning op te bouwen’. Inderdaad, gebruikers kunnen flink uitkijken naar een app. Nu kan men 180 dagen van tevoren al betalen om vervolgens te wachten op de software.

Maar bij nader inzien is het concept eigenlijk absurd. Er is namelijk nauwelijks een reden voor gebruikers om vooraf alvast te betalen. Apps kunnen immers niet ‘uitverkocht’ raken, dus voorrang krijg je niet. Ook kan in de tussentijd een bedrijf failliet gaan. Waarschijnlijk krijg je dan wel je geld terug, maar veel nut had het dan niet.

In de game-industrie zijn pre-orders ook best wel normaal, al heerst er doorgaans de consensus ‘onthoudt, geen pre-orders’, op basis van deze meme. Het kan alleen maar tegenvallen. Dus tenzij je de ontwikkelaar echt heel graag wilt steunen of iets van een pre-order bonus krijgt, zou ik het bovenstaande mantra toch echt aanhouden!

Lees ook: Voormalige App Store baas onthult: Apple saboteert derden

5 reacties

  1. Eeeeeh waarom nou weer ….

    Volgens mij kan je op de xbox / ps gewoon “nooit oprakende “ software pre-orderen

    Al JAREN … nog nooit ook maar iemand over horen klagen … en nu deze post weer ( want apple clickbait natuurlijk )

    Wat een website ….

    • Volgens mij is de tendens in de gamewereld altijd behoorlijk duidelijk? Er is altijd een stortvloed aan passief agressieve anti-pre-order memes (die ik link) als er een toffe game aangekondigd wordt.

      Daarbij noem ik letterlijk twee redenen waarom je een game zou kunnen pre-orderen: pre-order bonussen of het ondersteunen van de ontwikkelaar. Beide voorbeelden zijn nauwelijks van toepassing in de app industrie, toch? Dus ik snap de vergelijking, maar het is Apple’s met peren vergelijken en ik heb m’n best gedaan om dat onderscheid te maken.

        • Dat kan zeker, dat is waarom ik de voorbeelden noem, die gelden ook voor apps. Maar als je even heel eerlijk bent, niemand is zo ‘fan’ van een app ontwikkelaar als menig gamer van game studios. Het zou me verbazen als de gemiddelde smartphone gebruiker één app studio weet te noemen.

          En pre-order bonussen in apps? Zeker, kunnen ingebouwd worden, maar ook dat ben ik nog nooit tegengekomen. Kortom, je vergelijking is terecht, maar we gaan niet doen alsof apps dezelfde pre-order status verdienen als games, dat is gewoon onzin.

  2. @ yannickspinner

    ‘ Hiermee kunnen gebruikers tot een half jaar voor de release van de app al geld lappen voor de software.’

    Is dat zo?

    https://developer.apple.com/app-store/pre-orders/

    ‘Customers who pre-order a paid app won’t be charged until the day the app is released for download.’

    Het pre-orderen is dus meer een soort reminder om de app te gaan downloaden en pas kopen op release date. In mijn ogen zeker wel een toegevoegde functie.

    Er worden toch ook films aangekondigd ruim voordat ze daadwerkelijk te streamen/koop zijn? Na het zien van een toffe trailer is een reminder dan ook makkelijk. Na een half jaar denk je; ‘welke film was dat ook al weer?’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *