Apple leverancier Pegatron nog erger dan Foxconn

Pegatron Apple
Dat de arbeidsomstandigheden bij Apple leverancier Foxconn niet altijd optimaal waren wisten we al, maar nu blijkt dat de situatie bij Pegatron nog veel erger is. Werknemers worden uitgebuit, moeten veel overuren draaien en lopen grote gezondheidsrisico’s.

Naast Foxconn begint Apple steeds meer gebruik te maken van de diensten van Pegatron, dat was reden genoeg voor China Labor Watch om eens undercover te gaan in drie fabrieken van Pegatron. Vijf maanden lang werd onderzoek gedaan in de fabrieken waar onder andere de iPhone, iMacs en onderdelen voor de iPad worden gemaakt.

Hieruit kwamen 86 schendingen van arbeidsrechten naar boven. Van die schendingen waren er 50 ethisch van aard en 36 in strijd met de wet. De overtredingen vallen in categorieën zoals onvoldoende training, te lage lonen, slechte leefomstandigheden, milieuvervuiling, slechte werkomstandigheden en het laten werken van minderjarigen. Vele Nederlandse media spreken over ‘kinderarbeid’ bij Pegatron, maar in het rapport van China Labor Watch staat alleen een opmerking over “underage labor”, oftewel minderjarigen. De categorie 14-18 valt onder “minderjarig”.

Opvallend is ook dat Apple claimt dat werknemers bij 99% van haar toeleveranciers niet meer dan 60 uur per week werkt. In de drie onderzochte fabrieken kwam dat echter uit op 66, 67 en 69 uur. Officieel mogen werknemers in China maximaal 49 uur per week werken.

Het complete rapport van China Labor Watch kan je hier lezen. In een reactie laat Apple weten dat ze sinds 2007 vijftien controles hebben uitgevoerd bij Pegatron en dat ze de resultaten uit het rapport gaan bestuderen.

[gv data=”K0CYLxxovhQ”][/gv]

Nog geen reacties

  1. “Apple claimt dat werknemers bij 99% van haar toeleveranciers niet meer dan 60 uur per week werkt” en maar 49u is toegestaan? wtf?

  2. Je “personeel” uit (laten) knijpen en niet deels mee laten profiteren van je succes. Walgelijk.
    Nu is het heel voor de hand liggend om voor Apple te roepen dat ze er niks van wisten etc. Maar als een extern bedrijf undercover kan gaan, dan zou Apple dat zelf ook kunnen doen/laten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *