Apple Mac doelwit van malware

Apple Mac doelwit van malware
Goed oppassen!

Mac gebruikers opgelet: er zijn nieuwe varianten van malware actief, die speciaal gemaakt zijn om zich op Apple computers te richten. Er zijn twee varianten malware actief op het moment.

De ene is ransomware dat data versleuteld en geld vraagt voordat de data weer vrij gelaten wordt. Helaas is de code zo slecht geschreven dat het eigenlijk niet mogelijk is om je data nog terug te krijgen. De andere software is spyware, dat kan bekijken wat gebruikers doen en belangrijke informatie kan stelen.

Experts zeggen dat de makers van de malware de software gratis hebben aangeboden, waardoor er nu zo’n groot gevaar is. De twee programma’s werden ontdekt door de beveiligingsbedrijven Fortinet en AlienVault, die beiden een portal vonden op het zwarte deel van het internet waarmee mensen de kwaadwillende software konden downloaden.

Volgens Fortinet zijn de makers achter de software professionele softwaremakers met veel coderingservaring.

Mensen die de software wilde gebruiken moesten contact opnemen om te vertellen hoe ze de software wilde inzetten. Overigens zou het geld dat binnen kwam via de ransomware tussen de makers en de klanten verdeeld worden.

Onderzoekers van Fortinet namen contact op met de makers en deden net alsof ze geïntersseerd waren in het product. Het duurde niet lang voordat ze een sample van de malware kregen. Uit de analyse van de code kwam naar voren dat er minder geavanceerde encyrptie was gebruikt dan bij de vele varianten die Windows gebruikers plagen. Helaas bleek ook dat data, dat door de ransomware vastgehouden wordt, niet meer hersteld kan worden.

De spyware, beschikbaar vanaf dezelfde site, kan bijhouden welke toetsen worden ingedrukt, screenshots maken en de microfoon van het apparaat afluisteren.

Peter Ewane, een onderzoeker van AlienVault, roept Mac gebruikers om waakzamer te zijn nu ransomware ook voor Apple computers gemaakt wordt.

Ook moet je ervoor zorgen dat je computer altijd up to date is met de laatste software patches en waakzaam zijn bij rare e-mails.

Apple heeft nog niet gereageerd. (Via BBC)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *