Surprise: Apple kondigt Mac Pro aan en dit kun je verwachten

mac-pro-verkrijgbaar-10-dec
Geen grote perspresentaties of campagnes maar een simpel bericht.

Apple houdt nogal eens een evenement om nieuwe producten en diensten te presenteren. Toen men in juni tijdens de WWDC de nieuwe Mac Pro aankondigde voor ‘this fall‘ verwachtte men een stevige presentatie. Het bleef echter lang stil en het was de vraag wanneer de Mac Pro te bestellen is. Men twijfelde zelfs of dat dit jaar nog zou zijn. Toen het apparaat al dan niet toevallig opdook bij DJ CaLvin Harris voedde dat de geruchten dat de lancering nabij was.

Inmiddels blijkt dat te kloppen. Vannacht maakte Apple met een simpel bericht aan haar klanten bekend dat de Mac Pro vanaf 10 december te bestellen is.

Het apparaat is overigens in eerste instantie niet bedoeld voor de doorsnee gebruiker maar voor professionals die zware bewerkingen uit moeten voeren, zoals bijvoorbeeld het componeren van muziek of het maken van bouwtekeningen. De Apple site geeft nog aan dat de Mac Pro ‘dit najaar’ te bestellen is, maar je kunt alvast wel de specificaties bekijken. Wie dat doet zal zien dat de computer grotendeels zelf samen te stellen valt.

Zo kun je voor de processor kiezen vanaf 8 tot 28 core Intel Xeon W-processoren. Ook het werkgeheugen biedt met opties vanaf 32 GB tot en met 1,5 TB (mits je de juiste processor kiest) genoeg ruimte voor eigen ideeën. Daarbij zijn er drie opties de configuratie van grafische kaarten. Om de Mac Pro nog verder naar jouw zin te maken kun je eigen uitbreidingen kiezen. Hiervoor zijn liefst 8 uitbreidingssleuven beschikbaar. Verder kun je kiezen of je versnellingskaarten wilt gebruiken. Als je hiervoor kiest kun je meerdere streams in 4K- en 8K-resolutie tegelijk afspelen. Om dit alles goed te bewaren kun je ook jouw behoefte aan opslag, tot 4 TB, configureren. Verder zijn er tal van input- en output poorten en sleuven gemonteerd.

Al met al lijkt het dat je met deze Mac Pro een computer ‘voor het leven’ kunt configureren en uit kunt breiden als er nieuwere technieken komen. Dat mag ook wel, want met een gefluisterde vanaf prijs van EUR 6.000,- voor de laagste configuratie zal de aanschaf een flinke investering vergen.

Foto en specs: Apple.nl

5 reacties

  1. Mijn bijna 10 jaar oude MacPro heeft door alle upgrades betere specificaties dan de vanaf 10 december leverbare instapper… Voor een fractie van de prijs en met een veel fraaier design.

  2. ‘voor het maken van bouwtekeningen’.
    LOL, ik zit nou bijna dertig jaar in het vakgebied van werktuigbouwkundige en installatietechnische disciplines en ik ben er nog nooit één Mac Pro tegen gekomen.

  3. “Hiervoor zijn liefst uitbreidingssleuven beschikbaar. Verder kun je kiezen of je versnellingskaarten wilt gebruiken. Als je hiervoor kiest kun je meerdere streams in 4K- en 8K-resolutie tegelijk afspelen.”

    Dit leest wel raar weg. Versnellingskaarten btw? welke opties?

    • @lolindir, Het zijn inderdaad 8 sleuven, dus aangepast, waarvoor dank. Over de versnellingskaarten is op dit moment niet meer bekend dan dat je er, zoals ik schreef, meerdere streams tegelijk mee kunt bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *