Apple MacBook Pro 13 (2019) reviews: Plus- en minpunten op een rij

Auteur: , Geen reacties
Solide, maar met de nodige minpunten

De plus- en minpunten van de nieuwste MacBook Pro op een rijtje.

Apple komt ook dit jaar weer met een nieuwe uitvoering van een oud product en wel in de vorm van de Apple 13-inch MacBook Pro 2019. Afhankelijk van of je uit gaat van de cijfers die media geven of de reviews daadwerkelijk leest, is het of een geweldige laptop, of een veel te duur stukje technologie dat weinig nieuws te bieden heeft. Hier op Apparata kun je kiezen tussen die twee.

Positieve punten
LaptopMag windt er geen doekjes om met de introductie van de nieuwe MacBook Pro: “Het is een van de duurste laptops op de markt.” Je krijgt in de basis een 8th-Gen Intel Core i5 processor van 1.4GHz-3,9GHz (boost), 8GB RAM en 128GB opslagruimte. Dat kost je al een absurde €1500. Om dat in perspectief te brengen, mijn reeds zelfgebouwde gaming PC van €1500 heeft een 3,6GHz processor, RTX 2070 Super 8GB GDDR6 grafische kaart, 1TB SSD geheugen en 16GB RAM. Desalniettemin zijn reviewers het er over eens; de laptop is ‘snappy’ en snel.

Ook zou het 13-inch scherm kristalhelder zijn, vol levendige kleuren en met een flinke portie licht. Okay, de randen van het scherm zijn voor hedendaagse begrippen best wel flink, maar de True Tone kleuren maken het dragelijk.

Een ander pluspunt van Apple’s nieuwste laptop zijn de speakers. Ik weet het, normaal is dit een aspect van een laptop dat grotendeels onbesproken blijft, maar reviewers concluderen unaniem dat de ingebouwde boxjes top zijn voor een laptop.

Tot slot kunnen recensenten niet ophouden over de trackpad. Met 5.3 bij 3.2 inches (13 x 6,6 centimeter) is het oppervlak gigantisch. Tevens zou de trackpad uitzonderlijk accuraat tracken waar je vinger is, wat in combinatie met de extra ruimte een gestroomlijnde, muisloze ervaring verzorgt. TheVerge: “De trackpad blijft de beste die je kunt krijgen voor een 13-inch laptop. Het oppervlak is gigantisch en extreem responsief voor multivinger swipes en gebaren.”

Negatieve punten
Maar zoals ik al aan het begin van het artikel schets, is het apparaat ontzettend duur. Nu zal dat niemand die ooit van Apple gehoord heeft echt verbazen, maar voor zo’n high-end prijs verwacht je ook een high-end apparaat. En Apple laat net op dat gebied steekjes vallen.

Zo is het omstreden Butterfly toetsenbord een vreselijk pijnpunt. Niet alleen zou de bouwkwaliteit twijfelachtig zijn, ook zou het ontwerp voor veel problemen kunnen zorgen en tikt het ding niet lekker door de ondiepe drukruimte. Niet gek dus, dat Apple eindelijk gaat stoppen met het gebruiken van het fluttoetsenbord, dat voor deze line-up vernieuwd zou zijn.

Een ander probleem heeft alles met de ports (of het gebrek daaraan) te maken. De MacBook Pro 13 (2019) heeft maar liefst twee USB-C ports… en dat was het (tenzij je de duurste uitvoering koopt met 4 ports). Geen gewone USB-ports of geen (micro)SD-gleuf. Eén van de ports gebruik je voor het opladen van de laptop zelf en de andere voor randapparatuur, wat betekent dat gebruikers die niet de nieuwste gadgets hebben weer aan de slag moeten met adapters en splitters. Leuk!

Over de Touch Bar zijn de reviewers ook niet heel enthousiast. De high-tech balk vervangt simpelweg de function-knoppen, maar iedereen gebruikt het als function knoppen. Kortom, onnodige kosten en breekbare onderdelen voor weinig toegevoegde waarde. Nou ja, tenzij je niks anders hebt om Mario op te spelen..

Het laatste en wellicht meest kwalijke aspect van de MacBook Pro is de batterijduur. Nu, niet veel laptops draaien zo lang als deze 10 pareltjes, maar Apple valt een beetje door de mand. “Helaas heeft de CPU’s lagere clock-snelheid niet gezorgd voor een betere batterijduur. Zoals met de meeste MacBooks die de afgelopen jaren zijn uitgekomen, komt de nieuwe Pro niet eens in de buurt van de door Apple beloofde 10 uur aan ‘wireless web’-gebruik,” aldus Engagdet, dat slechts zat te internetten (Safari) en iTunes gebruikte om tot zo’n 7,5 uur batterijduur te komen.

Kortom, behoorlijk gemixte reacties van reviewers, met een aantal pluspunten (waaronder het scherm en de ruwe performance) maar ook een aantal minpunten (waaronder het toetsenbord en de karige batterijduur). Dat wordt overigens niet gereflecteerd door de gegeven punten:

Lees ook: Dit kost de duurste nieuwe MacBook ProEr zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).