Apple OS X 10.10 Yosemite onthuld: dit moet je weten

Auteur: , 1 Reactie
 Apple OS X 10.10

Vanavond heeft Apple op het WWDC een nieuwe versie van besturingssysteem onthuld. Het heet OS X 10.10 Yosemite, vernoemd naar het beroemde natuurpark in Californië.

Zoals verwacht is OS X 10.10 Yosemite behoorlijk gelijk getrokken met het platte en transparante design van iOS 7. Apple heeft het OS nieuwe Dock-iconen gegeven en de toolbars vernieuwd. Ook het lettertype is verfijnd. Naast de transparante modus, waardoor alles behoorlijk licht wordt, biedt Apple een ‘Dark Mode’ aan, waarbij de user interface in donkere tinten wordt getoond.

Nieuw is het notificatiecenter aan de rechterzijde, waar je in de Today-view widgets uit de App Store kunt installeren. Ook Spotlight is vernieuwd, waar real-time resultaten worden getoond. Als je bijvoorbeeld op een film zoekt, laat Spotlight niet alleen lokale bestanden zien, maar ook de dichtstbijzijnde bios waar de film draait, evenals eventuele huur-opties voor iTunes. Spotlight wordt hiermee een soort persoonlijke assistent.

Ook AirDrop, de feature om draadloos bestanden uit te wisselen met Apple-apparaten, kan nu gebruikt worden tussen Macs en iOs-apparaten. Iets dat Apple vreemd genoeg nog niet had geïmplementeerd.

Bellen vanaf je Mac & MacBook

In OS X Yosemite kun je telefoongesprekken beantwoorden en starten. Inkomende en uitgaande oproepen worden -indien ingesteld- automatisch doorgestuurd naar je beeldscherm, waar het nummer en eventuele andere contactinformatie in beeld verschijnt. Naast iMessages kunnen nu ook reguliere sms’jes worden doorgestuurd naar OS X. Ook is het mogelijk om een hotspot op je iPhone te starten vanaf een Mac, zonder dat je iets op je telefoon hoeft in te stellen.

Voor developers is de bètaversie van OS X Yosemite vanaf vandaag te downloaden. De reguliere versie komt in de herfst uit. Apple zal OS X 10.10 Yosemite kosteloos aanbieden.1 reactie

gaap

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).