Apple patenteert MacBook toetsenbord van de toekomst

Tof
Glazen cover en modulair systeem.

In dit zomer van 2018 patenteerde Apple deze toetsenborden en dat zou dan de toekomst van de MacBook’s moeten zijn. Nu, een half jaar later, is de volgende technologie aan de beurt en ik kan niets anders dan stellen: dit is een goed idee, jongens.

Toetsenborden en MacBook’s zijn een pijnlijke combinatie. Natuurlijk kan geen enkele laptop zonder toetsenbord, maar die van Apple had daar haast we baat bij gehad. De keyboards van de nieuwste MacBook’s gingen namelijk ontzettend snel kapot. Dat zorgde voor een kleine rel onder gebruikers en haters, wat een nieuwe techniek opleverde voor de stofbestendigheid van de toetsen. Of die nieuwe techniek een goed idee was, moet nog blijken, maar met deze nieuwe patentaanvraag kun je slijtonderdelen en rubbertjes achterwege laten.

De techniek in kwestie is een soort vervolg op de ideeën in het in de intro gelinkte artikel; daar zou het toetsenbord helemaal kunnen verdwijnen om verdere schandalen te voorkomen, maar op een glasplaat tikken voelt toch net wat anders dan een lekker tikkend, fysiek toetsenbord.

Daarom patenteert Apple een aantal verschillende technieken om toetsenborden zonder toetsen te maken, maar dan wel met toetsen. Wacht, wat?? Okay, het patent suggereert één grote toetsenbord-plaat waar alle toetsen eigen uitstekende glazen knoppen zijn. Die verhogingen wekken de indruk van een ‘ouderwetse’ toets, maar zijn dus uit één stuk gemaakt, want in principe ondoordringbaar is door stof en vloeistoffen.

Maar dat zou nogmaals wellicht niet zo lekker tikken. Het patent draait dan ook om manieren om die glazen knoppen toch als knoppen te laten voelen. De zijkanten van de toetsen zouden bijvoorbeeld van indeukbaar materiaal gemaakt kunnen worden om zo iets te kunnen indrukken. Ook het knopje zelf zou op een of andere manier vervormbaar gemaakt kunnen worden, zo suggereert het patent.

Tof idee!

Het bijkomende voordeel van deze potentieel schandaal-vrije techniek is dat toetsenbordpanelen zo ontzettend dun worden en ze zijn 100% modulair. Althans, omdat de toetsen in principe digitaal zijn kan er van alles gedaan worden met de kleuren van de toetsen en natuurlijk wélk toetsenbord je gebruikt. Een beetje zoals dit ontwerp uit 2016. Zo hoeft Apple geen regio-specifieke modellen meer te maken; over de hele wereld gebruik je dan dezelfde MacBook, maar dan met andere toetsenbord-software. Handig!

Wellicht dat als er dit jaar nieuwe modellen uitkomen, we tevens een nieuw toetsenbord zien. Daar zou ik daarentegen niet op rekenen als je een fan bent; van patent tot commercieel product kan behoorlijk lang duren en het is nog niet gezegd dat Apple met een totaal ander design zal gaan. Het miljardenbedrijf patenteert immers technieken aan de lopende band.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *