Apple presenteert iOS 10, dit is er nieuw

iOS 10
We vertellen je wat er nieuw is in het mobiele besturingssysteem van Apple.

Beginscherm
Nieuw in iOS 10 zijn functies voor je lockscreen, dat nu gebruik maakt van 3D-touchfuncties. Ook zijn er vernieuwde notificaties en widgets, die hebben een make-over gekregen.

Siri
Zoals voorspeld zijn er ook veranderingen op het gebied van Siri. Ontwikkelaars kunnen daar nu hun eigen functies aan toevoegen, mocht je dat willen/kunnen gebruiken (hetgeen met de Nederlandse taal nog niet van toepassing is).

De kunstmatige intelligentie van Siri wordt nu ook toegepast in het toetsenbord. Naast tekstsuggesties worden er nu ook suggesties gedaan voor zaken als contactinfo en locaties. Je hebt nu de beschikking over een dynamische navigatie-weergave. De nieuwe features komen overigens ook naar CarPlay.

Foto’s
We schreven onlangs over een nieuwe functie van Microsoft, die kunstmatige intelligentie wil gebruiken om verhalen bij fotos te schrijven. Met de nieuwe Memories-functie van iOS kun je herinneringen samenstellen op basis van je fotos, die dan direct op zelfgekozen muziek worden gezet. Er is een speciaal tabblad voor gemaakt. In photos zijn Faces en Places weer terug.

Maps
Maps heeft een nieuwe interface. De zoekfunctie heeft meer filters en een lijst met suggesties waar je doorheen kunt scrollen. Ook zijn er meer proactieve functies. Maps weet bijvoorbeeld dat je op een bepaalde tijd vaak naar je werk gaat, of dat je graag naar bepaalde restaurants gaat. Ontwikkelaars kunnen extensies maken die door Maps worden ondersteund.

Music
Apple Music krijgt een vernieuwd uiterlijk, met nieuwe tabs onderin het scherm: Library, For You, Browse, Radio en Search. Het tabblad Connect is verdwenen en de tabs die gebleven zijn hebben grote headers gekregen. Bij ieder nummer kun je direct de lyrics krijgen.

News
News heeft een nieuw ontwerp. Het is nu ook mogelijk er een abonnement op te nemen, zoals voorheen op de Newsstand-app.

HomeKit
Met HomeKit kun je via Siri allerlei functies in je huis besturen. Een smartcamera aan je voordeur kun je gewoon vanaf het lockscreen bekijken en bedienen. In principe zijn ook je garagedeur of je jacuzzi er mee te bedienen – als die smart zijn natuurlijk.

Bellen
Je kunt in iOS 10 (check die wishlist) zien waar een inkomend gesprek over gaat. Naast het telefoonnummer van de beller krijg je een paar regels informatie over het gesprek.

Berichten
Emoji zijn in messages drie keer zo groot dan voorheen. Je krijgt ook emoji-suggesties. Interessant: als voor een woord een emoji bestaat, kun je het direct in een emoji omzetten. Ook leuk: handgeschreven berichten in messages.

Thank you

Dan zijn er nog animaties die de gehele achtergrond in beslag nemen. Getoond werd: vuurwerk. In messages kun je gebruik maken van Digital Touch photos en Digital Touch videos. Dit zijn gepersonaliseerde plaatjes en videos met bijvoorbeeld een handgeschreven boodschap erop. Die boodschappen kun je vervolgens met verschillende effecten brengen. Getoond wordt een slam-effect, waarbij de tekst als het ware op het scherm gegooid wordt. De demonstratie van de message-mogelijkheden neemt de meeste tijd in beslag van de iOS 10-demo. Messages wordt óók voor ontwikkelaars opengesteld. Zo kunnen nóg meer effecten worden toegevoegd. De demo met leuke, frivole effectjes en grapjes voor messenger is echt behoorlijk lang.

iPad surfen
Op je iPad kun je nu twee Safari-schermen tegelijk naast elkaar open hebben. Yeah!

Beschikbaarheid
iOS 10 komt dit najaar beschikbaar voor de iPhone, iPad en iPod touch. Vanaf vandaag krijgen ontwikkelaars de beschikking over een betaversie en in juli volgt dan een publieke beta.

Bij iOS 10 zal Apple echter niet alle toestellen ondersteunen, zoals het er nu naar uitziet is iOS 10 te installeren op:
iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE
iPad Pro (12,9 en 9,7 inch)
iPad 4, iPad Air, iPad Air 2
iPad mini (behalve de eerste generatie)

5 reacties

  1. “Je kunt in iOS 10 (check die wishlist) zien waar een inkomend gesprek over gaat. Naast het telefoonnummer van de beller krijg je een paar regels informatie over het gesprek.”

    Hoe dan? En waar moet ik aan denken bij “zien waar een inkomend gesprek over gaat”?.

    Iemand enig idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *