Apple straks mogelijk verplicht backdoor-access toe te laten

Encryptie
Dankzij een nieuwe wet die in de maak is in de staat New York zijn Apple en andere smartphone-fabrikanten straks mogelijk verplicht om toegang mogelijk te maken tot versleutelde data en berichten.

Dat meldt OntheWire.

De wet lijkt op de zogenaamde Investigatory Powers Bill, waar momenteel aan wordt gewerkt in het Verenigd Koninkrijk. Smartphone-fabrikanten, Apple in het bijzonder, hebben de laatste tijd flink geageerd tegen het idee dat de overheid toegang zou moeten hebben tot apparaten van consumenten, of dat nou via een speciaal ingebouwde backdoor is of op een andere manier.

In de wet uit New York, die nog niet is aangenomen, wordt er niet omheen gepraat: ‘elke smartphone die op of na 1 januari 2016 wordt verkocht in New York moet gedecrypt kunnen worden door de fabrikant of de leverancier van het operating systeem.’ De mogelijke boete is $2500 voor elk verkocht apparaat dat zich niet aan deze regel houdt – een bedrag dat dus nogal kan oplopen.

Dit betekent nog niet dat overheidsinstanties ook direct toegang hebben tot de data. Wel is het zo dat fabrikanten, mocht dit erdoor komen, niet meer kunnen vasthouden aan het idee dat privacy het best gewaarborgd is met goed versleutelde data. iPhones, iMessage, FaceTime, ze hebben allemaal een sleutel nodig waarbij alle data direct toegankelijk is voor de overheid en alle andere terroristen en criminelen die er nieuwsgierig naar zijn. Afgelopen week brachten diverse Silicon Valley-figuren nog een bezoek aan het Witte Huis om te bespreken wat de rol van technologie en social media kan en moet zijn in de strijd tegen het terrorisme.

De wet die in New York in de maak is, zegt daar over:

“The safety of the citizenry calls for a legislative solution, and a solution is easily at hand. Enacting this bill would penalize those who would sell smart- phones that are beyond the reach of law enforcement. The fact is that, although the new software may enhance privacy for some users, it severely hampers law enforcement’s ability to aid victims. All of the evidence contained in smartphones and similar devices will be lost to law enforcement, so long as the criminals take the precaution of protecting their devices with passcodes. Of course they will do so. Simply stated, passcode-protected devices render lawful court orders meaningless and encourage criminals to act with impunity.”

Oftewel: wij moeten bij terroristen en criminelen mee kunnen kijken, en dus mag de gewone burger zijn eigen privé-data niet beschermen.

3 reacties

  1. Mooi he, iedereen verliest elke vorm van privacy onder het motto van terreurbestrijdng. De waarheid is natuurlijk dat de Staat haar burgers wil kunnen bespioneren. Wordt met deze wetgeving ook voorkomen dat versleutelsoftware van derde geïnstalleerd wordt?

  2. Slecht nieuws voor Apple! Met backdoor kunnen ze verkoop in China wel vergeten, of ze moeten een compleet custom software en licenties tevoorschijn toveren voor China. Wat ik niet zie gebeuren. Dat is ook de reden die Cook gaat aandragen en terecht. Trouwens die terroristen waar ze zo bang voor zijn hebben ze zelf gecreëerd door Irak binnen te vallen.
    Daar bovenop worden die lieden ook nog eens door de cocainehabbit van dezelfde yanks gefinancierd. Begin eerst daar maar es ipv burgers bespioneren die 99,9% van de tijd niks met die zooi te maken hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *