Apple tegen China: sorry!

Tim Cook, CEO van Apple
Apple haalt bakzeil in China. De vanuit staatspropaganda afkomstige kritiek op het garantiebeleid heeft Tim Cook doen besluiten om toch maar sorry te zeggen.

China Central Television is boos

De dienstverlening van Apple is in China flink onder druk komen te staan de afgelopen weken. Het klantenservicebeleid werd beticht van discriminatie tegen Chinezen en Het bedrijf uit Cupertino zou tevens garantieperiodes proberen in te dammen. Het begon toen de Chinese staatszender China Central Television (CCTV) op 15 maart in een consumentenprogramma – het Chinese equivalent van Kassa– Apple betichtte van het niet leveren van vervangende telefoons in de garantieperiode. Niet veel later werden ze door de krant People’s Daily genoemd als een van de laatste westerse bedrijven die Chinezen uitbuit. Auw.

Omzet mislopen?

Maar Apple is niet gek. Eerder dit jaar lieten ze weten dat China hoogstwaarschijnlijk de #1 markt wordt. Nu staan ze met 17.000 verkooppunten nog op twee, achter Noord-Amerika. Er wordt geschat dat Apple 13 miljard dollar misloopt door het continuerende gebash vanuit de staatsmedia. CEO Tim Cook heeft daarom per brief gereageerd en excuses aangeboden aan Chinese consumenten. Cook zegt het te betreuren als het bedrijf mogelijk arrogant is overgekomen door een gebrek aan communicatie met klanten. Want dat is Apple natuurlijk niet. Heus. Ook wordt het garantiebeleid voor de iPhone 4, 4S, en de iPad 2 aangepast.

Apple duimt ondertussen dat ze hiermee voldoende hebben toegegeven aan de Chinese Apple-haat. De tijd zal het leren.

Apple Store China

Foto-cc: ivanwalsh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *