Apple trapt Intel in de ballen met schokkende deal

Pijnlijk voor Intel
Intel is niet blij met Apple en geeft indirect de teleurstelling prijs.

Het is al een hele tijd aan het rommelen tussen Intel en Apple, en nog erger tussen Apple en Qualcomm. In een onverwachte wending gooit Apple het (weer) over een andere boeg en gaat het alsnog in zee met ogenschijnlijke aartsrivaal Qualcomm.

De vete tussen Apple en Qualcomm zorgt al een tijdje voor rechtszakendrama en potentiële miljarden die in de rondte geslingerd worden. Dat was tot en met gisteravond, want toen werd ineens bekend dat Apple en Qualcomm samen schikken voor een meerjarig samenwerkingscontract.

Hoewel Intel al langer bedrogen uitkomt (omdat Apple zelf chips ging maken) was er één gebied waarop Intel nog goede zaken kon doen: 5G. Ook dat gedeelte valt nu weg.

In een zelfbeschermende blogpost kondigt Intel zelf aan te staken met de ontwikkeling en productie van 5G-chips, iets wat tot dusver nog leek uit te lopen op een samenwerking tussen Intel en Apple. Deze chips waren namelijk naar alle waarschijnlijkheid bedoeld voor iPhone’s uit 2020 (nadat Apple in eerste instantie al afstapte van 5G iPhones in 2019 door de ruzie met Qualcomm).

Het bericht van Intel is overigens niet zo resoluut als wij (en de meeste andere media) want Intel-CEO Bob Swan houdt het vaag: “We zijn zeer enthousiast over de mogelijkheden van 5G en de ‘cloudificatie’ van het netwerk, maar het blijkt dat er in de smartphone modem business nauwelijks een pad te vinden is naar winstgevendheid en positieve returns.”

Tja, dat kan ik me voorstellen als je grootste klant helemaal wegvalt. Wel belooft de chipmaker alle bestaande verplichtingen rondom 4G-chips nakomt. Er komen dus alleen geen Intel 5G-modems. Voorlopig.

Eén reactie

  1. Deal met Qualcomm is onderdeel van een schikking. Daarnaast moet Apple nog een onbekend bedrag aan Qualcomm betalen om een rechtszaak te voorkomen.

    Intel kon trouwens niet aan de vraag voldoen met hun productieaantallen.

    Apple had dus geen keus en moest wel met Qualcomm in zee gaan en heeft niks met “trap in de ballen” te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *