Apple valt door de mand, eist lachwekkend veel data van Valve

Foto @Valve

Apple lijkt een nieuwe definitie aan ‘onredelijk’ te geven door een lachwekkende hoeveelheid data van Steam’s Valve te eisen. En dat alles om van Epic Games te winnen.

Epic Games (Fortnite) en Apple zijn in een hevige strijd verwikkeld en die laatste heeft Steam’s moederbedrijf Valve nodig om te winnen. Maar Valve trekt twijfels bij de reden van Apple’s schreeuw om hulp. Het gamebedrijf weigert Apple daarom te helpen en dat klinkt behoorlijk logisch. Apple wil namelijk een absurde hoeveelheid informatie van Valve hebben en belooft met een ’trust me bro’ dat die informatie nergens anders voor gebruikt zal worden.

Valve laat Apple in de kou staan

De rechtszaak tussen Apple en Epic Games loopt al sinds het najaar van 2020. Epic Games introduceerde een nieuw betaalsysteem in Fortnite waardoor Apple geen commissie meer ontving. Apple vond dit contractbreuk omdat ze Fortnite in de App Store aanboden. Epic Games beweert vervolgens dat Apple misbruik maakt van hun machtspositie.

Wat heeft Steam hier dan mee te maken? Nou, eigenlijk helemaal niks. Toch heeft Apple het gevoel dat ze data van Valve nodig hebben om een idee te krijgen van de game-industrie. Apple heeft namelijk enkele gegevens van het bedrijf nodig, zo schrijft PC Gamer. De App Store-uitbater wil namelijk:

De naam van iedere App op Steam, de data van wanneer de App beschikbaar was op Steam en de prijs van de App en elk in-app product op Steam. Dat geldt voor alle digitale content en items, diens verkoopdata, elke prijsverandering van 2015 tot nu, de omzet van elke versie van elke game, opgedeeld per versie en alle door Valve verdiende omzet daaruit.

Valve vindt de dagvaarding die Apple op de mat gooit dus zachtst gezegd een beetje overdreven. Afgezien van het feit dat Apple hier feitelijk om absurde hoeveelheden data vraagt (die Valve naar eigen zeggen niet eens zelf bijhoudt), is er een nog gênanter aspect aan de eisen.

Dit heeft namelijk helemaal niks met de rechtszaak te maken. Epic Games en Apple liggen in de clinch vanwege de mobiele App Store. Valve heeft niet eens een vinger in de pap. Jazeker, Steam en Epic Games zijn op PC concurrenten, maar dat heeft niets met Apple’s dispuut met Epic te maken!

Nu resteert nog de vraag: waarom denkt Apple al deze informatie nodig te hebben? Naar eigen zeggen is er ‘geen risico op oneerlijke concurrentie’ als Valve overstag gaat. Maar die laatste gelooft daar duidelijk geen hout van. En het zou ook nog eens onverantwoord veel manuren kosten om die niet reeds verzamelde data überhaupt op te hoesten.

Kortom, wat Apple precies aan het doen is, weet niemand. Valve hoeft er in elk geval niets mee te maken te hebben.

Lees ook: PC gameplatform Steam zet een gigantisch nieuw record

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *