Apple verkent nieuwe opties voor 3D-touch techniek

apple-patent-3d-touch
Technisch patent hint op toepassingen buiten iPhone.

De modernste iPhones zijn uitgerust met een 3D-touch techniek. Deze techniek bestaat uit diverse sensoren die de buiging van een oppervlakte door druk meten met behulp van zogenoemde Vcells. Deze technologie heeft verschillende voordelen, zo kun je bijvoorbeeld meten of de druk (bijv. van een vinger) altijd even hard is. Ook kun je meten hoe een drukkende beweging zich over een oppervlakte verplaatst.

Apple heeft nu een patent geregistreerd waaruit blijkt dat zij deze techniek wellicht ook buiten iPhones wil gebruiken. Het patent beschrijft hoe je een oppervlakte door middel van infrarood absorberende inkt kunt voorzien van een bepaald patroon. Vervolgens kun je dit patroon laten monitoren door de eerder genoemde Vcells. Zodra het patroon door druk gebogen wordt kunnen de Vcells meten hoe intens de druk is en hoe een drukgolf zich kan verplaatsen.

Ook in de telefoon kan deze technologie voor meer toepassingen gebruikt worden. Zo kijkt men onder andere naar toepassingen voor het gebruik bij camera’s (die bewegen bij het in- of uitzoomen) en ter vervanging van de zogenoemde ‘Hall sensing’, die de positie tussen een object en een sensor meet door een magnetisch veld. Op die manier zou de telefoon ook ingesteld kunnen worden om bij aanraking eenvoudige bewerkingen van apps uit te voeren zonder dat de app zelf geactiveerd hoeft te worden.

Overigens is een patent nog geen garantie dat de gepatenteerde techniek ook toegepast zal worden, maar het is fijn om te zien dat Apple weer (eens) innovatief bezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *