Apple verliest 550 miljoen door batterijschandaal

Apple-batterij-vervangen
Actie om batterij goedkoop te vervangen tast winst van iPhone-maker aan.

Apple verdient niet alleen geld aan de verkoop van iPhones, maar ook aan de verkoop van vervangbare onderdelen. Normaal gesproken verkoopt Apple zo’n 1 tot 2 miljoen batterijen per jaar, tegen een prijs van $ 79,- per stuk. Toen Apple eind 2017 slechte publiciteit kreeg omdat zij in besturingssysteem iOS12 stiekem een toepassing had opgenomen waardoor een iPhone met oude batterij vertraagd werd, zag zij zich genoodzaakt een actie te starten. Gedurende heel 2018 konden klanten tegen een lage prijs van $ 29,- een nieuwe batterij aanschaffen.

Dat heeft Apple geweten. Toen Apple aangaf dat de winst lager zou zijn dan verwacht maakte zij daarover al een opmerking in de toelichting bij die winstwaarschuwing:

While macroeconomic challenges in some markets were a key contributor to this trend, we believe there are other factors broadly impacting our iPhone performance, including consumers adapting to a world with fewer carrier subsidies, US dollar strength-related price increases, and some customers taking advantage of significantly reduced pricing for iPhone battery replacements.

In een zogenaamde townhall meeting lichtte topman Tim Cook recent aan het personeel toe hoe groot de impact van de batterij-actie daadwerkelijk is geweest. In plaats van de gebruikelijke aantallen werden er in 2018 maar liefst 11 miljoen batterijen verkocht. Waar de batterijen tegen een normale prijs goed waren geweest voor een omzet van $ 869.000.000,- hebben zij nu zo’n $ 319.000.000,- omzet gemaakt. Dit kost het bedrijf ruim $ 550.000.000,- omzet.

Hoewel de telefoongigant al snel in 2018 wist dat er veel meer batterijen dan normaal werden verkocht bleef het effect op de financiën onbenoemd tot de notitie van Tim Cook in het vierde kwartaal. Dit is voor een beursgenoteerd bedrijf op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en wij vermoeden dat hier het laatste woord nog niet over gezegd is. Een bijkomend effect is dat de telefoons door de nieuwe batterijen veel langer meegaan. Hierdoor worden er natuurlijk minder nieuwe telefoons geproduceerd, maar dat lijkt topman Tim Cook minder te interesseren.

Mocht je overigens naar aanleiding van dit artikel ook een goedkope batterij willen halen dan moeten we je teleurstellen. De actie is per 31 december 2018 afgelopen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *