Apple verwijdert stiekem reviews uit Apple Store

Apple legt recensies het zwijgen op
Apple legt gebruikers en hun recensies het zwijgen op.

Doorgaans heeft iedere webwinkel op het internet een review-sectie waar gebruikers hun mening kunnen achterlaten over product. Potentiële nieuwe gebruikers kunnen hierdoor een onafhankelijke mening krijgen over een product. Apple hoeft niets van die onafhankelijkheid te weten en verwijdert de functie stiekem.

De pagina Ratings & Reviews is stiekem van alle productpagina’s op de Apple-website verwijderd, gespot door AppleInsider. We hebben geen idee waarom Apple ervoor heeft gekozen om de gebruikersrecensies te verwijderen maar het hele zaakje stinkt een beetje, zeker omdat het niet publiekelijk aangekondigd was.

In elk geval de review-secties van alle producten in de Amerikaanse, Engelse en Australische Apple webstore. En dat terwijl Apple juist altijd alle reviews van gebruikers liet staan, zelfs als ze uitzonderlijk negatief waren. Dat toont immers transparantie en integriteit. En nu zijn ze dus weg.

Nu hoeven we niet in een grote utopie te leven; genoeg online recensies blijken door bots geschreven of door trolls en haters geplaatst. Desalniettemin is het ontzettend vreemd dat een miljardenmerk als Apple niet tegen (in elk geval enigszins) onafhankelijke feedback van gebruikers kan.

Apple heeft nog niet gereageerd op het voorval.

Lees ook: Apple blokkeert Apple shop voor… Apple-gebruikers

9 reacties

 1. A ) “ zelfs als ze uitzonderlijk negatief waren”

  B) “ontzettend vreemd dat een miljardenmerk als Apple niet tegen onafhankelijke feedback van gebruikers kan”

  Snap je het nog ?

  wat een super onafhankelijk journalistiek hoogstandje zonder stemmingmakerij weer.

  • @dgh74: We zouden je reactie nu kunnen verwijderen, zoals Apple ook doet. Maar we kiezen ervoor om transparant te blijven. Zo werkt dat op het internet. Zou toch vreemd zijn als jij je mening niet achter kon laten? Zeker als het om een product gaat wat geld kost; dan kunnen gebruikersreviews heel handig zijn.

   • @yannickspinner: ik denk dat er een klein nuance verschil zit tussen transparant en transparant toestaan dat het transparante systeem is overgenomen door een klein groepje bashers.

    Dat laatste is het geval namelijk. En op internet zijn voor potentiele klanten reviews … forums … en bergen aan info te vinden om een eerlijke keus te maken. Die over het algemeen vele malen positiever zijn dan het door bashers en schreeuwers overgenomen 5 sterren systeem.

    Een slecht product is tegenwoordig niet meer te verbergen. Een goed product kan wel kapot gemaakt worden !

    En zoals jezelf zegt … jarenlang toegestaan (als een van de weinige).

    Nuance en relativering

    • @dgh74: Je zegt nuance en relativering terwijl je censuur en hardheid propageert. Wie zegt dat die systemen overgenomen zijn door bashers? Die zullen er tussen zitten maar ik kijk persoonlijk altijd naar de negatieve reviews. Als die inhoudelijk iets te zeggen hebben zegt dat mij meer dan een review die alleen ‘goed product’ zegt. Zijn het bashers, dan pik je die er zo uit en weet je dat het product eigenlijk goed is. Ik denk niet dat mijn review leeskunsten veel beter zijn dan die van de rest van het internet.

     En inderdaad, een slecht product is niet te verbergen, maar Apple probeert dat wel te doen. Een goed product kan kapot gemaakt worden, maar Apple is sterker dan ooit. Dus ondanks het feit dat je een fan bent, snap ik niet waar je je zorgen om maakt.

     Tot slot moet ik toch je laatste opmerking aankaarten. Apple is een van de weinigen die de functie NIET meer heeft. Vrijwel alle grote smartphone-merken hebben een review-functie op hun website. Het is dus niet iets bijzonders dat ze het jarenlang aanboden, maar bijzonder dat ze het nu verwijderen.

     • @yannickspinner: dat ben ik niet met je eens. Ze hadden gewoon de slechte er uit kunnen halen de boel kunnen manipuleren etc etc etc.dat is echte manipulatie. Niet gedaan. Dat bash verhaal is trouwens al redelijk beschreven op andere sites … google maar.

      Ik persoonlijk kijk zowiezo nooit naar reviews op de website van een fabrikant. Reviews / forums / google Etc geven vaak een veel beter beeld. Kan me niet voorstellen dat een persoon €1100 euro gaat uitgeven omdat er bij apple een 5 sterren review op de site staat. Of dat ik een renault koop want de renault site is zo lekker positief. Of andersom. Maar goed … dombos zijn er altijd.

      Overgens propageer ik helemaal niets en zeker geen “censuur”. En ik maak me al helemaal nergens zorgen over.

      Waarom zou apple PROBEREN een slecht product te verbergen ? Zoals jezelf zegt … dat kan tegenwoordig niet eens.

      Mag ik je er ook even op wijzen dat alle positieve reviews er OOK af zijn gehaald ! En dat waren er heel wat zoals je mischien weet …

      En bergrijp me niet verkeerd. Ik vind het een domme move van apple. Maar zoals jij het beschrijft is weer het andere ( ongenuanceerde ) verhaal.

      Lees onderstaande link eens … 2013. Dat is manipulatie … of de thuisbezorgt rel van van de week. Nogmaals ook de positieve reviews heeft apple er af gehaald.er blijft niets te manipuleren … niet negatief … maar ook niet positief.

      techradar.com/au/news/world-of-tech/how-tech-firms-are-manipulating-user-reviews-1144861?jwsource=cl

     • @yannickspinner: of dit pareltje van huawei … een bedrijf dat ECHTE censuur ondersteund. Heeft apparata dit wel gepost in 2018 ?

      En wanneer je google er eens op naleest ( kuch* betalen om populair bovenaan te staan kuch* misleiding kuch* ). Dan snap ik nIet waarom JIJ je zo druk maakt om apple die ALLE reviews van de site haalt ( ook de vele vele vele positieve ). Tjeeez de helft van alle 5 sterren POSITIEVE reviews op bol.com zijn fake.

      google.nl/amp/s/9to5google.com/2018/02/12/huawei-mate-10-fake-best-buy-reviews/amp/

     • @yannickspinner: verschil van inzicht dan maar.

      Ik vind ALLE reviews weghalen ( ook de vele positieve ) een iets ander verhaal dan de “smerige trucjes” die de concurentie uithaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *