Apple verwijdert tientallen apps door strenge handelswetten

iPhone
De maatregel treft maar liefst 40 miljoen smartphonegebruikers.

Je zou onderhand verwachten dat Apple overal in de wereld het recht heeft om haar App Store te kunnen aanbieden. Zeker als je een iPhone bezit, is het handig dat je ook toegang hebt tot de bijbehorende applicatiewinkel. Niets blijkt echter minder waar, en daar lijken de inwoners van Iran nu de dupe van te worden.

Apple is namelijk begonnen met het verwijderen van iOS-applicaties die van oorsprong in Iran zijn gemaakt. Dat meldt Techrasa na een claim van e-commerce dienst Digikala dat haar applicatie niet meer te vinden is in de App Store. Dat is vreemd, aangezien Apple vanaf september 2016 eerst wel toestemming gaf om Iraanse applicaties te uploaden naar de App Store.

Het verwijderen heeft naar verluidt te maken met internationale handelswetten. De App Store bestaat namelijk officieel gezien ‘niet’ in Iran, waardoor het aanbieden van Iraanse applicaties niet legaal lijkt te zijn. Op dit moment zijn er echter nog genoeg applicaties te vinden van Iraanse oorsprong. Ontwikkelaars en startups hebben dit probleem ontweken door hun applicaties te registreren buiten Iran zelf.

Door de strenge handelswetten lijkt het tijdperk van Iraanse applicaties in de App Store (tijdelijk) voorbij, waardoor plotseling 40 miljoen smartphonegebruikers in Iran een stuk minder apps tot hun beschikking krijgen. Mocht je als Iraniër alsnog een app willen uploaden naar de App Store, dan ontvangt men onderstaand bericht.

“Unfortunately, there is no App Store available for the territory of Iran. Additionally, apps facilitating transactions for businesses or entities based in Iran may not comply with the Iranian Transactions Sanctions Regulations (31CFR Part 560) when hosted on the App Store. For these reasons, we are unable to accept your application at this time. We encourage you to resubmit your application once international trade laws are revised to allow this functionality.”

Het is nog steeds niet duidelijk welke wetten en regels precies overschreden zijn door het plaatsen van Iraanse applicaties in de App Store. We zijn benieuwd of er nog meer landen met een dergelijk verbod zullen volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *