Apple vs. Qualcomm: Fittie loopt volledig uit de hand

Auteur: , 3 Reacties
Qualcomm en Apple voeren oorlog op microscopisch niveau

De strijd tussen de twee grootmachten loopt steeds verder uit de hand.

Het begon als een spreekwoordelijke burenruzie, maar de conflicten tussen Apple en chipmaker Qualcomm lijken volledig uit de hand te lopen. De twee miljardenbedrijven uit Amerika zijn al jaren in een eindeloze strijd verwikkeld, maar vandaag lijkt de burenruzie tot kernoorlog uit te zijn gelopen, zo meldt Bloomberg.

Eerder dit jaar kwam een schandaal naar buiten wat draaide om Qualcomm, dat Apple zou chanteren voor het gebruik van hun chips. Door slimme prijsconstructies dwong Qualcomm de iPhone-maker om hun chips te gebruiken. Lees het hele verhaal in dit artikel.

Vandaag escaleert de (juridische) strijd tusse de grootmachten verder, want Qualcomm start een rechtszaak waarmee ze de productie van iPhone’s in China willen stopleggen vanwege een vermeende inbreuk op Qualcomm’s patenten. Fun fact: Niet alleen is Apple’s succes deels afhankelijk van de Chinese markt (bijna een kwart van alle sales vindt in China plaats), maar worden iPhone ook nog eens grotendeels in het Aziatische land gemaakt. Over ‘raken waar het pijn doet’ gesproken.

Eerder klaagde Apple Qualcomm al aan wegens machtsmisbruik. Overigens is Tim Cook’s bedrijf niet het enige dat door de chip-gigant misbruikt lijkt te worden. Er lopen volgens verscheidene media meerdere onderzoeken rondom Qualcomm’s prijsbeleid en mogelijke chantagepraktijken. Sterker nog, recentelijk moest de chipmaker al bijna $800 miljoen dollar boete betalen aan de Taiwanese Fair Trade Commissie.

Tja, burenruzies kunnen uit de hand lopen en met de huidige juridische strijd lijken er door beide partijen atoombommen te worden gegooid. Zelfs nu Qualcomm in een kwaad daglicht staat (om meerdere redenen) lijken ook Apple’s handen niet schoon te zijn. Het produceren van telefoons met gestolen technologieën is immers ook hartstikke illegaal.

Wat denk jij van deze hele fittie? Nog belangrijker, hoe denk je dat dit gaat aflopen? Jaarlijks doet Apple het ontzettend goed in lijstjes zoals deze, maar zou een kwart van de inkomsten verdwijnen, dan zal dat gigantische gevolgen hebben. Laat het weten in de comments.

Zoals het er nu naar uitziet zijn ze bij Qualcomm een stel eikels, maar hoe doet de Snapdragon het tegenover de chipsets van bijvoorbeeld Samsung? Dat zie je hier. Over Samsung en Apple gesproken. Wist je trouwens dat Samsung meer verdient aan de iPhone 8 dan Apple zelf? Lees hier waarom.3 reacties

“Het produceren van telefoons met gestolen technologieën is immers ook hartstikke illegaal”

@yannickspinner: Wat bedoel je hier mee? Dat Apple technieken gebruikt waar andere patent ophebben?

Of bedoel je dat ze een product hebben gemaakt door afkijken en ideeën van andere bundelen? Dit laatste lijkt me dat elk bedrijf zich daar ‘schuldig’ aanmaakt…
Het is inderdaad niet uitgesloten dat Apple wat technieken heeft gebruikt die ze juridisch gezien niet mogen gebruiken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).