Apple Watch-accu is binnen drie jaar opgebruikt

Apple Watch-accu is binnen drie jaar opgebruikt
Apple heeft eindelijk meer duidelijkheid gegeven over de batterijduur van de Apple Watch.

Heb je de batterij 1.000 keer volledig opgeladen, dan is er nog maximaal tachtig procent van de capaciteit over. Het komt er dus op neer dat de batterij na ongeveer drie jaar zijn beste tijd wel heeft gehad, want je zult je Apple Watch elke dag aan de lader moeten hangen om ‘m dagelijks te kunnen gebruiken.

De batterij van de Apple Watch is nog het meest te vergelijken met die van de Macbook en iPad, want ook die kun je zo’n 1.000 keer opladen. iPhone-gebruikers kunnen de batterij slechts 500 keer volledig opladen voordat de batterij aan capaciteit begint te verliezen. iFixit haalde eerder vandaag de Apple Watch volledig uit elkaar en kwam tot de conclusie dat het slimme horloge het zo’n 18 uur volhoudt bij gemiddeld gebruik.

Nog geen reacties

  1. Voor elke lithium accu geldt dat deze degradeert bij onjuist gebruik. En onjuist gebruiken is wat 99% van de mensen doen, wat op zich begrijpelijk is.
    Want wat is dan wel juist gebruik?
    Lading nooit onder de 30% laten komen en nooit boven de 80%, dan gaat een accu zomaar 10 jaar mee, maar niemand die dat gaat doen natuurlijk. Ik probeer het voor zover als praktisch mogelijk is, maar Henk en Ingrid snappen dit soort dingen natuurlijk niet.
    In de Toyota Prius zit zo’n intelligent regelsysteem, dat de lading altijd tussen de 40 en 80% houdt, waardoor de accu bijna een autoleven meegaat.

    • @gop1: Onder de 20% is schadelijk en boven de 80% is niks mis mee. Dit is tegenwoordig ook softwarematig ingesteld op mobieltjes. Geen zorgen daar dus. Bij de prius zit de lading niet boven de 80% om een andere reden. Als de accu 100% vol zou zitten bij het verlaten van je huis, dan kan de auto zijn regeneratieve energie nergens kwijt. De 20% is er om die energie op te slaan.

  2. Bij de huidige generatie batterijen, behoudt de batterij het langst zijn capaciteit als je maximum tot 30 % laat ontladen, en maximum tot 80 % laat opladen ( afgeronde percentages ).

    Natuurlijk, dat wilt ook zeggen dat je effectief maar 50% capaciteit van je batterij gebruikt !
    En in de praktijk is dit zelfs nog vrij eenvoudig te automatiseren, zodat je zelf het percentage niet in de gaten moet houden. De software op je toestel ( smartphone, smartwatch,…) is dan zo ingesteld, dat bij een werkelijke 30% batterijcapaciteit, er 0% wordt weergegeven en je toestel valt uit.

    Bij het opladen communiceert je toestel met de oplader dat hij bij 80% feitelijk volledig is opgeladen, en de oplader laadt niet meer bij. Schijnbaar zou de levensduur van de batterij dan 2 tot 3 maal verbeterd zijn. Natuurlijk, men doet dit niet, want dan gaan mensen minder snel een nieuw toestel kopen, en ook bij de huidige generatie smartphones, houdt bij de meeste mensen de batterij het maar 1 dag uit, laat staan als je maar 50% van de batterij zou gebruiken.

    Dan zou men eigenlijk bij vele toestellen een batterij van 5000-6000 mAh moeten gebruiken, en worden de toestellen wederom een stuk dikker en zwaarder.

    • @SimonMc: Ik denk dat als je hem niet onder de 25% (niet repetitief, een enkele keer zal geen kwaad kunnen) je ook niet veel capaciteit verliest hoor… Zo heb ik een 4 jaar oude Sony Ericsson Xperia X8 die ik zo nu en dan nog wel eens in gebruik heb, die qua batterijprestaties in al die jaren nauwelijks achteruit is gegaan… Mijn laptop is nu ook al 3 jaar oud, wordt nooit tot onder de 20-25% ontladen en die houdt het nog, voor zo ver ik weet, even lang vol als voorheen…

  3. Huh. Jullie conlusie is dus dat de accu “op” is als hij na 1000 volledige laad cycli nog 80% van zijn capaciteit over heeft?

    Dat is toch heel keurig? Ik zie diverse accu’s in allerlei product groepen die dat na 300 laad cycli al vertonen.

    Ik heb de watch sinds vandaag trouwens. Zo de eerste laad beurt. Nog 999 te gaan dus :p

  4. Dit zijn letterlijk de standaardgegevens voor lithium ion accu’s (gebaseerd op Lithium Cobalt Oxide)

    Zelfs de shelf-life (als die dus niet gebruikt wordt) is 3 tot 4 jaar, daarna heeft de accu ook slechts 80% beschikbaar van de initiële capaciteit. Uiteraard kun je een accu langer gebruiken (5,6 tot soms 9 jaar) maar deze wordt ‘versleten’ beschouwd eens de capaciteit onder 80% zakt. En 1000 laadcycli is ook gewoon als verwacht, niets opmerkelijk (goed/slecht) aan.

    Het zal waarschijnlijk wel een Lithium Polymeer accu betreffen zoals in de iPhone (en deze is wederom gebaseerd op Lithium Cobalt Oxide)

    En wat hierboven wordt vermeld, de software behoed je inderdaad van naar het werkelijke 0% lading te zakken (2.7V)
    Toch is dit niet aan te raden want er bestaat iets zoals zelfontlanding, waardoor je accu over tijd dan toch naar 2.7V kan dalen)

  5. Ik snap ook niet, een polshorloge maakt veel bewegingen, dat die kinetische energie, niet gebruikt wordt. Moeilijk? Helemaal niet. Seiko heeft al heef veel jaren ervaring. En voor de gebruiker eens niet een apparaat dat na 3 jaar in de recyclingbak moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *