Apple weert concurrerende apps uit App Store

Auteur: , 3 Reacties
Apple weert concurrerende apps uit App Store

Apple vindt het niet zo tof als je apps van derden gebruikt terwijl ze zelf een vergelijkbare dienst aanbieden.

Binnen iOS is het mogelijk om je gedrag op het besturingssysteem te analyseren. Dat kan met Screen Time. Via Screen Time kun je onder meer zien hoeveel tijd je per app spendeert. Naar aanleiding van deze feature zijn ontwikkelaars aan de slag gegaan om een concurrerende app in de App Store uit te brengen met vergelijkbare functies.

Daar zit Apple niet op te wachten. Volgens een bericht in The New York Times vraagt Apple aan ontwikkelaars of ze het concept van de app willen wijzigen, of anders moeten ze rekening houden dat de app verwijderd gaat worden. Zeker 11 van de 17 meest gedownloade screen-time apps, of apps die ouderlijk toezicht gebieden, zijn inmiddels al verwijderd.

De Screen Time-apps van derden zijn wel degelijk anders in vergelijking met het systeem van Apple. Zo zijn er in sommige gevallen meer features te bespeuren. Denk aan het afsluiten van een veelgebruikte app. Ook kunnen dit soort apps zowel gebruikt worden op iOS als op Android.

Apple interesseert het zich niks. Dit gaat ongetwijfeld nog een staartje krijgen. De apps worden ontwikkeld door mensen die er ook hun brood mee willen verdienen. Het zonder pardon verwijderen van Apple heeft tot gevolgen dat ontwikkelaars niets verdienen aan hun eigen app.3 reacties

Er is een tijd geweest dat een leverancier van een besturingssysteem (Microsoft) z’n gebruikers massaal z’n eigen browser door de strot duwde (Internet Explorer), ten koste van de concurrentie (Netscape). Uiteindelijk leidde dat tot gigantische boetes vanwege machtsmisbruik en monopolistisch gedrag – en de ondergang van het eigen product doordat de concurrentie domweg beter presteerde.

Ben ik benieuwd hoelang Apple hiermee nog denkt weg te komen. Ze doen namelijk precies hetzelfde.
@rrrobert: Het is een mooi voorbeeld wat nu te pas en te onpas onterecht gebruikt wordt.
Het grote verschil Met Apple en jouw voorbeeld is namelijk dat Apple geen monopoly heeft en er daarom (nog) geen boetes uitgedeeld worden.
Aha daar gaan we weer.

Dit is namelijk al 5 (VIJF) maanden oud nieuws waar the verge al redelijk wat aandacht aan heeft besteed.

Wat het verhaal niet verteld is dat de verwijderde apps locatie gegevens op de achtergrond verzamelde en sommige apps vage vpn constructies hadden. Totaal onnodig voor screentime.

Er staan nog gewoon goede apps met screentime functie in de appstore. En vele zijn beter dan de apple screentime. En deze zijn gewoon door apple goedgekeurd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).