Apple wil geen conflictmineralen in haar productie

Apple wil geen conflictmineralen in haar productie
Alle iApparaten moeten vrij zijn van grondstoffen die onder druk gewonnen worden. Apple voegt de daad bij het woord.

Voordat je iPhone in die smetteloze Apple Store ligt, gaat er een proces vooraf wat niet geheel van smetten vrij is. Verschillende grondstoffen voor de productie van smartphones en andere apparaten van Apple worden onder druk en vaak door kinderen uit de grond gehaald. Bovendien gaat de opbrengt meestal naar de inkoop van wapens voor oorlogen.

Apple wil het niet meer hebben en onderzoekt nu welke leveranciers zich hieraan schuldig maken. In een onlangs gepubliceerd rapport noemen ze alle leveranciers die niet mee willen werken aan dit onderzoek. Op deze manier hoopt Apple genoeg druk uit te oefenen om het winnen van conflictmineralen te stoppen.

Het is niet bekend wat Apple doet als de medewerking van haar leveranciers stelselmatig geweigerd wordt.

Nog geen reacties

  1. Uiteraard een mooi en lovenswaardig initiatief van Apple. Gelet op de omvang van Apple en hun invloed op andere spelers op de markt zal dit zeker en vast wel enige impact hebben inzake het terugdringen van het gebruik van conflictmateriaal. Maar tegelijkertijd zijn er nog steeds massa’s spelers op de markt en heelder regio’s in de wereld voor wie het geen drol uitmaakt waar hun bronmateriaal vandaan komt, of hoe het gewonnen wordt. Uiteindelijk is dit niet veel meer dan en druppel op een hete plaat. Zeer goed voor Apple’s imago natuurlijk, dat wel. En ook broodnodig voor datzelfde imago, want Apple is de afgelopen toch wel meermaals op niet al te positieve wijze in het nieuws gekomen met betrekking tot hun beleid aangaande tewerkstelling. Het is dan ook maar zeer de vraag in hoeverre Apple hier echt achter staat, en of dit niet gewoon een zoveelste PR-tool is van een globaal mega-concern.

    Je ziet het ook met de zogenaamde bloeddiamanten. Sinds het Kimberly-programma in het leven geroepen is, ondertussen een 15-tal jaar geleden, worden er nog steeds en masse bloeddiamanten gewonnen en verhandeld. Het staat allemaal heel goed op hun CV, en het doet hun zijden maatpak net dat beetje meer blinken, maar daar houdt het dan ook wel op.

    Het echte probleem is veel fundamenteler, en het zit niet eens diep verborgen onder allerlei maatschappelijke en sociale exclamaties. Het ligt daar knal aan de oppervlakte eenzaam en alleen en niet te missen zichtbaar te drijven, heen en weer schommelend tussen de golven van allerlei gewoel ten gevolge van een hele mensenmassa die koortsachtig proberen om oneindig veel abusievelijk als probleem gemarkeerde symptomen te laten verdwijnen. En voor iedere golf die wordt overwonnen biedt er zich een nieuwe, nog hogere, krachtigere en snellere golf aan. Net zolang totdat de volgende golf geen golf meer is maar een tsunami.
    Als die tsunami dan is gepasseerd en de oceaan van symptomen weer schijnbaar kalm en vredig is, dan ligt daar aan de horizon dat ene probleem als was het een onverwoestbaar stuk drijfhout, rustig op z’n gemakje heen en weer te dobberen. Nieuwe golven veroorzakend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *