Apple wil niet dat je zelf producten gaat repareren

iPhone
Het techbedrijf uit Cupertino heeft liever zelf de touwtjes in handen.

Opmerkelijk nieuws vanuit de Verenigde Staten. Een nieuwe wet vanuit Nebraska moet het mogelijk maken dat consumenten zelf eenvoudiger hun kapotte apparaten kunnen repareren. De wet stelt dat techbedrijven handleidingen en benodigde reparatie-tools moeten gaan leveren wanneer individuen zelf het kapotte apparaat willen maken. Techbedrijven zijn tegen het voorstel, waaronder Apple.

Niet alleen de Amerikaanse staat Nebraska, maar ook de staten Kansas, Minnesota, New York, Tennessee, Massachusetts, Illinois, en Wyoming overwegen een dergelijke wet in te voeren, schrijft Buzzfeed. Consumenten en onafhankelijke reparatiewinkels kunnen zelf aan de slag.

Techbedrijven zien die vrijheid niet zitten. Onder andere Apple en Samsung hebben hun eigen reparatiediensten en verdienen dus geld aan kapotte apparaten. Wanneer er een dergelijke wet zou worden aangenomen is deze markt opeens onafhankelijk. Apple maakt het bij bijvoorbeeld de iPhone, iPad en Mac heel lastig om zelf reparaties uit te voeren. Alleen met de juiste tools en expertise kun je aan het werk. Modder je maar wat aan dan is de kans groot dat je andere, nog goedwerkende componenten ook beschadigd.

Een andere motivatie van techbedrijven om tegen het voorstel te zijn is het feit dat hackers eenvoudiger toegang krijgen tot de hardware. Het laatste woord is er nog niet over gesproken. Gay Gordon-Byrne van de Amerikaanse Repair Association is voorstander van de wet: “Mensen moeten de mogelijkheid krijgen om apparaten die ze zelf gekocht hebben te kunnen repareren”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *