‘Applebatterijen gemaakt door kindslaven’

Haal het nou voortaan hiervandaan
En ook Samsung, Microsoft, Daimler en Volkswagen zijn niet helemaal schoon volgens Amnesty International.

Kinderen in Congo vertelden Amnesty dat ze twaalf uur per dag moesten werken in de kobaltmijnen voor maar $1 à $2 per dag. Het kobalt dat er opgegraven wordt wordt opgekocht door tussenhandelaars en komt uiteindelijk terecht bij de Chinese batterijenfabrikanten van Apple, Samsung, Daimler Volkswagen en anderen.

De zestien bedrijven die de batterijen uiteindelijk kopen werden natuurlijk door Amnesty aangesproken. Een gaf toe batterijen te kopen bij de betrokken Chinese bedrijven, vier wisten het niet zeker, zes beloofden te onderzoeken wat er aan de hand was en vijf ontkenden gewoon batterijen bij die bedrijven te kopen.

Doordat de kobaltmarkt niet is gereguleerd kan de handel erin ongestoord doorgaan en controleert niemand de omstandigheden in de mijnen. Apple is een van de bedrijven die zegt te onderzoeken of het gebruikmaakt van grondstoffen die door slavernij of kinderarbeid. Het bedrijf wil namelijk dat er geen kinderen meewerken aan de productie van hun spullen.

Toch weer een reden om eens te gaan kijken naar die FairPhone 2. Dat bedrijf probeert in ieder geval alles te doen om geen ‘oneerlijke’ grondstoffen te gebruiken in zijn telefoons.

6 reacties

  1. Bekijk het van de andere kant , ze kunnen wel weer eten/leven, daarbij is het een eigen binnenlandse aangelegenheid waar wij niets mee van doen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *