Apple’s Lightning-poort ook op producten van derden

iPhone Lightning port
Accessoire-bouwers jullie mogen los!

Toen Apple in 2012 bij de introductie van de iPhone 5 de Lightning connector presenteerde, was niet iedereen even gelukkig en dat is een understatement. De 30-pins-connector was immers al jaren de standaard op al Apple’s mobiele apparaten en menig accessoire was uitgerust met zo’n aansluiting. Maar de grote lompe connector was onderhand terecht toe aan een update.

De nieuwe veel compactere en beveiligde Lightning-poort mag echter niet door derde partijen worden ingebouwd. Dat wil zeggen nog niet, want vanaf begin volgend jaar staat Apple het accessoire-bouwers toe om de poort in hun producten te integreren.

Plug vs poort
Ik hoor je denken: “Er zijn toch al producten van niet-Apple bedrijven die de Ligthning-poort gebruiken?”. Het gebruik van de Lightning plug (het mannetje) mocht al wel, maar het inbouwen van de poort (het vrouwtje) dus pas vanaf volgend jaar. Dan kunnen bijvoorbeeld ook koptelefoons of andere merken smartphones van zo’n poort worden voorzien.

Apple Lightning plug

Het lijkt erop dat Apple vooralsnog geen enkele boodschap heeft aan de Europese eisen voor één universele adapter. (via: 9to5mac)

Nog geen reacties

  1. Het is een heel degelijke connector, maar dan wordt het waarschijnlijk nog een stukje moeilijker om degelijke oordopjes te kunnen gebruiken met een smartphone die geen lightning poort heeft. Natuurlijk wel op te lossen met een omzetkabeltje naar micro-usb oid, dus valt bij nader inzien nog mee. Heb een stel monster-oordopjes met remote en daar kan ik met mijn Android maar één knopje van gebruiken. Met een app is het met verschillende aantallen clicks mogelijk toch de functies te benutten, maar het blijft onhandig.

    Maar een universele adapter zou natuurlijk het makkelijkst zijn, of natuurlijk een algemene standaard voor oordopjes/koptelefoons met remote. Dat is een al stuk realistischer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *