Apple’s nieuwe patent: Watch en iPhone kunnen ruiken

iphone-iwatch-ruiken
Vertelt Siri dadelijk dat je toe bent aan een nieuwe deo?

Als we dit persbericht op 1 april voorbij hadden zien komen had hij waarschijnlijk zo in ons lijstje met beste 1-aprilgrappen gekund. Toch is het echt waar. Apple heeft patent geregistreerd op een techniek die iPhones en smartwatches kan laten ‘ruiken’. Nu levert een notch al eindeloze discussies op, dus heeft Apple maar van een neus afgezien. De techniek werkt iets anders.

Het patent beschrijft eigenlijk reverse ruiken. Het patent bevat namelijk een sensor die meet welke chemische stoffen er in welke combinatie in de lucht hangen. Vervolgens bepaalt een vorm van kunstmatige intelligentie welke chemische verbindingen bij welke geur horen. Jij ziet of hoort dan op jouw device welke geur wordt waargenomen. Op deze manier kan jij direct actie ondernemen.

Hoewel zo’n toepassing natuurlijk superhandig is om op maandagmorgen even te controleren of je na het weekend een extra pepermuntje nodig hebt ziet Apple serieuzere toepassingen. Zo wil men de techniek gaan inzetten om aan de hand van veranderingen in lichaamsgeur heel vroeg bepaalde ziektes te detecteren. Ook verrot voedsel of een chemische aanval kan zo veel sneller worden gedetecteerd. Bovendien zouden de sensoren ook temperaturen moeten kunnen beïnvloeden. Zo kun je met de nieuwe techniek bijvoorbeeld ook door een gebied lopen en zo de luchtvervuiling of zure regen nauwkeurig inventariseren.

Het patent laat zien dat de techniek zowel ontwikkeld is voor de iPhone als de smartwatch. Het is overigens niet de eerste keer dat Apple zich bezig houdt met de mogelijkheden om de smartphone of smartwatch als detector in te zetten. In een patent dat Apple eerder dit jaar indiende blijkt dat het bedrijf al langer op zoek is naar de mogelijkheden om de smartphone als gasmeter of koolmonoxidemelder te laten fungeren. In combinatie met een ander recent patent, dat een industriële druktechniek beschrijft zou Apple zo wel eens aan een chemietak kunnnen werken.

Apple heeft geen commentaar gegeven. Het is dus onbekend of we deze vindingen terug gaan zien, al lijken de ontwikkelingen veelbelovend.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *