Apple schikt ongekende belastingontduiking voor 318 miljoen

Apple Taxes
Nog niet zo lang geleden ontkende Tim Cook het nog in alle toonaarden, maar het bedrijf stemt nu toch in met het betalen van 318 miljoen als compensatie.

“We pay every tax dollar we owe”, zei Tim Cook nog niet zo lang geleden. Misschien denkt hij dat nog steeds, maar blijkbaar staat hij wel open voor het perspectief van de Italiaanse justitie. Die heeft namelijk onderzoek gedaan naar de activiteiten van Apple Italia met als resultaat een schikking ter waarde van 318 miljoen euro.

Het bericht wordt gebracht door onder meer La Republica en de BBC. Tussen 2008 en 2013 zou Apple een kleine 30 miljoen aan belasting hebben betaald, in plaats van de 880 miljoen die het volgens de Italiaanse aanklager verschuldigd was.

Apple Italia betaalt zijn belasting namelijk in Ierland, waar de belasting, oh wat een toeval, een stuk lager is. Om precies te zijn: 12,5% in plaats van de 27,5% die men in Italië wil zien voor winst uit onderneming. De Europese commissie voert momenteel een grootschalig onderzoek uit naar deze ‘alternatieve routes’ voor belastingen. Een onderdeel daarvan is het onderzoek naar Apple’s activiteiten in Ierland. Het lijkt er namelijk op dat dit land Apple belastingvoordelen biedt in ruil voor investeringen die het bedrijf zou doen in het land. Zo creëert Apple een groot aantal banen in Ierland.

Eén reactie

  1. En bijna de helft van de artikelen op de voorpagina gaan weer over apple, er zijn ook interessantere producten om over te schrijven hoor. Maargoed, copy pasten van het eerste de beste apple blog is natuurlijk lekker makkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *