Audi, T-mobile en Ingolstadt zetten vol in op 5G

5g-audi-ingolstadt-t-mobile
Bedoeling is om veiligheid, duurzaamheid en digitale diensten te verbeteren.

Met de aankomende 5G-technologie kan data over een veel grotere bandbreedte verzonden worden, waardoor ‘real-time’ netwerkcommunicatie mogelijk is. Dit opent een zee aan mogelijkheden. Zo zagen we al eerder spectaculaire beelden van tests met 5G-techniek in de race-sport. Als het aan de Duitse reuzen Audi, T-mobile en de stad Ingolstadt ligt gaat ook de reguliere auto-industrie op de schop. Audi maakt namelijk bekend dat de drie partijen een zogenaamd ‘memorandum of understanding’ hebben getekend om de mogelijkheden te gaan testen en ontwikkelen.

Hiertoe zal vanaf juli 2020 een testomgeving worden gebouwd die voorzien wordt van 5G-infrastructuur en waar het stadsverkeer wordt nagebootst. Tegen die tijd zal er ook een publieksevenement komen waarin de partijen hun plannen en ideeën verder toelichten.

In ieder geval is al duidelijk dat men gaat testen hoe het 5G-netwerk kan worden ingezet om de interactie tussen weggebruikers te verbeteren. Ook wil men testen hoe de verkeersdoorstroming geoptimaliseerd kan worden. Tot slot wil men uitvinden welke mogelijkheden de koppeling met Internet of Things (IOT) kan bieden.

In de praktijk kan je daarbij denken aan het navigeren van auto’s naar vrije parkeerplaatsen en het zelfrijdend vermogen van auto’s inzetten om verkeersongelukken te voorkomen of direct te anticiperen op opstoppingen door ongelukken. Daarnaast wil men koppelingen maken met 5G-frequenties van mobiele telefoons om zo ook de veiligheid voor zwakkere verkeersdeelnemers te verbeteren en direct te kunnen communiceren bij calamiteiten.

Ingolstadt wil zich met deze samenwerking verder profileren als technologie-hub door 5G-innovatie op de kaart te zetten. Zo wil zij de bevindingen uit deze samenwerking ook gebruiken om andere bedrijven aan te sluiten en wellicht ook voor hen testfaciliteiten in te richten. Men hoopt hiermee de werkgelegenheid voor de inwoners te verbeteren en hen actief te betrekken bij technische vernieuwing.

Audi wil de test uiteraard gebruiken om haar auto’s en daarmee haar klanten optimaal te laten profiteren van de mogelijkheden die 5G biedt, maar ook zij zien verdere mogelijkheden. Met de uitkomsten van de bevindingen van dit 5G-testcircuit wil men de ontwikkeling van toekomstige modellen sturen naar dé ideale auto voor de energiezuinige en duurzame stad van de toekomst.

Ook in Nederland timmert T-mobile al hard aan de weg met 5G. Wellicht kunnen wij hier in 2021 ook profiteren van hun bevindingen, want dan zouden zij het 5G-netwerk na ’testjaar’ 2020 officieel in kunnen zetten.

Bron en beeld: Audi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *