Australië gaat karper bestrijden met… Herpes

Auteur: , 2 Reacties
Karper

Herpes is misschien vervelend, maar karpers zijn down under echt een plaag.

Carpageddon heet het deze week door de vice-premier aangekondigde plan, waarbij het Herpes-virus wordt ingezet om de Europese karper uit te roeien, ten faveure van inheemse vissoorten. Het plan gaat omgerekend ongeveer 9,8 miljoen euro kosten.

Ergens halverwege de negentiende eeuw kwam de Europese karper aan in Australië. Een aangepaste, gekweekte versie ontsnapte in het wild, waar het zich ontpopte als onaantastbare voortplantingsmachine. Door hun omvang en vraatzucht maken ze het de andere zwemmers flink lastig om te overleven. Vooral in het zogenaamde Murray-Darling basin gaan ze hard: daar bestaat 90% van de vispopulatie uit karper.

Het virus zal worden losgelaten in de Murray-rivier, waar het moet zorgen voor een enorm aantal dode karpers. Schadelijk voor mensen is het virus niet, verzekerde de minister. Een dure grap is het wel: dan gaat het met name om het schoonmaken van een rivier vol dode karpers.2 reacties

Hopelijk gaat het met dit virus beter dan toen ze de Cane Toad introduceerden om van de cane beetle af te komen. De Cane Toad is nu echt een plaag.
de enige overeenkomst met electronica in dit bericht is virus, blijkbaar een MS-karper

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).