Autocorrect wordt nog irritanter met grammatica-correctie

De een is een koekje, de ander chips. Hoe moeilijk is dit?
Autocorrect op een smartphone kan heel behulpzaam zijn als je niet zeker weet hoe je iets schrijft, of als je onhandige vingers hebt. Maar vaker wel dan niet zit het er geheel naast en krijg je rare berichten, of zoals op bovenstaande foto, verkeerde boodschappenlijstjes.

Nuance, het bedrijf achter tekstvoorspeller T9, is nu bezig met een programma om niet alleen de spelling van woorden te controleren, maar ook de grammatica en zelfs de opbouw van zinnen. Hierbij wordt niet alleen naar de zin zelf gekeken, maar worden er ook voorspellingen gedaan met inachtneming van de rest van de tekst.

Het is voor het eerst dat de context van een bericht wordt meegenomen in dit soort programma’s. Autocorrect kan weliswaar door middel van afkortingen gehele zinnen invullen om zo tijd te besparen bij het typen van veelvoorkomende berichten (zo heeft ondergetekende bijvoorbeeld “ikso”, een niet-bestaand woord, ingesteld als afkorting voor “Ik kom er zo aan.”). Dit is nog steeds een handmatig proces, je moet van tevoren deze zinnen instellen, en de context wordt uiteraard niet meegenomen.

Met Autogrammer zouden in principe de hilarische fouten en verkeerd begrepen woorden van Autocorrect tot het verleden moeten behoren, en wordt typen op kleine virtuele toetsenbordjes wat makkelijker. Aan de ene kant is dit goed nieuws, want leesbaarheid. Aan de andere kant, het blijft een beetje een griezelig idee

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *