Auto’s weten straks of je met je telefoon speelt

Auto's weten straks of je met je telefoon speelt
Onderzoekers hebben een systeem bedacht dat detecteert wanneer iemand achter het stuur zijn telefoon gebruikt.

Wie ooit met 100 km/u op de vijfbaans A2 tussen Utrecht en Amsterdam heeft gereden, zal waarschijnlijk de drang hebben gevoeld om even de smartphone erbij te pakken. Daar kan het immers, maar echt veilig wordt het natuurlijk nooit. Het blijft een grote bron van auto-ongelukken. Onderzoekers aan de Santa Catarina State University in Brazilië hebben een methode bedacht waarop auto’s kunnen ‘zien’ of iemand met zijn telefoon in de weer is, en daarmee automatisch minder aandacht voor het verkeer heeft.

Het systeem werkt als volgt. Een kleine camera op het dashboard staat continu op het hoofd en bovenlichaam van de bestuurder gericht. Deze camera, met een resolutie van 320 bij 240 pixels en 15 fps, brengt het hoofd en het gebied daaromheen in beeld. Het algoritme herkent de menselijke contouren en kan vervolgens detecteren als de bestuurder een telefoon in zijn handen pakt, of een telefoon tegen zijn oor houdt. Deze scans worden om de drie seconden uitgevoerd.

Het beeld dat wordt opgemaakt
Auto's weten binnenkort of je met je telefoon speelt

Onderzoeker Rafael Berri zegt dat het systeem in de eerste tests 87% accuraat was. Het enige dat ze nog niet duidelijk hebben is wat er vervolgens met de informatie moet worden gedaan. Het meest voor de hand liggende is een waarschuwingssignaal of -toon, dat kan volgens de onderzoekers van alles zijn. Daarnaast is het nog maar de vraag of automobilisten wel zitten te wachten in een camera die permanent gedrag monitort, maar dat is weer een andere discussie.

7 reacties

  1. Lijkt mij inderdaad niet dat er iemand op zit te wachten.

    Misschien 1 op de 10 mensen, en dat zijn dan mensen die het niet verantwoord vinden (en op zich terecht). En het daarom sowieso al neit doen.

  2. Mensen zitten hier inderdaad niet op te wachten, maar de overheid wel.

    Als zij zeggen dat dit systeem per 2025 verplicht is in alle auto’s dan hebben wij vrij weinig te zeggen helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *