Avans: ‘Niet zeiken over hogeschool op social media!’


Gedragsregels op social media. Dat is onbegonnen werk, want internet = anarchie. Oké, het is stiekem gecontroleerde anarchie, maar toch. Avans Hoge School denkt echter wat kaders te kunnen aanbrengen rondom het gebruik van social media.

In de nieuwe huisregels van de Avans Hogeschool in Breda staat beschreven hoe moet worden omgegaan met e-mail en diensten als Twitter. Vooral niet kritisch zijn over Avans, is het devies. Sterker nog, ze zeggen letterlijk dat het “niet mag” om berichten te plaatsen die Avans zouden kunnen schaden.

Een quote uit het huisregel-PDF’je.

Als student en medewerker van Avans Hogeschool ben je ambassadeur van onze hogeschool. Dit geldt zowel tijdens studie- en werktijd als in privétijd. Wees je ervan bewust dat je zelf verantwoordelijk bent voor alles wat je online zet en deelt met anderen. Houd er in je communicatie rekening mee dat je namens de hogeschool communiceert en de buitenwereld jouw mening ervaart als die van Avans Hogeschool! Uiteraard mag je geen berichten plaatsen die Avans Hogeschool zou kunnen schaden.’

Of bekijk ze in dit betuttelfilmpje:

[gv data=”x1ZAzwdTzTk”][/gv]

Inmiddels is er een storm van kritiek ontstaan onder leerlingen & werknemers, die spreken van ‘CENSUUR!!’. Een woordvoerder van Avans krabbelt alvast terug en zegt dat de tekst van de huisregels ‘wellicht niet helemaal goed gekozen’ is. Oh, dus de boodschap blijft staan, maar dan in een andere vorm? Enfin, wie de complete censuurregels voor schoolinstelling wil lezen kan dat HIER doen.

7 reacties

  1. Het is net hoe je ze interpreteert. Ik lees dat ze aangeven dat mensen ervaren dat je vanuit de naam van de school dingen zegt en daarom moet opletten met wat je schrijft. Buitenstaanders kunnen dit namelijk opvatten als de mening van de school of klas.
    Maar je kan het ook lezen als CENSUUR, wat eigenlijk meer zegt over waar mensen tegenwoordig de social media voor gebruiken… om te zeiken.

  2. en ik ga aankomend jaar daar naartoe.

    Uiteraard is het vrij om mensen er op te wijzen wat de gevaren zijn van het delen van een mening over een instantie waar jij werkt/studeert op internet. Echter als iemand iets negatiefs over de opleiding deelt kunnen ze er niks tegen doen. Het is wettelijk natuurlijk niet strafbaar.

  3. Lijkt sterk op het beleid van mijn werkgever. Maar er is wel een verschil, mijn werkgever is beursgenoteerd en dus heeft haar mening dus een financiële waarde. Maar hier gaat het om een school, die eigenlijk helemaal geen mening hoort te hebben, haar product is immers objectieve informatie en kennis verspreiden, verder staan de studenten behoorlijk wat verder van het beleid van de instellingen dan werknemers van dat van hun werkgever. Als een school wil dat ze positief genoemd wordt op sociale media dan moet ze gewoon een goed product leveren en zorgen dat haar studenten tevreden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *