Avengers: Infinity War reviewoverzicht: Solide!

Thanos schopt kont in Infinity War
Een film met zo veel personages kan toch niet werken? Nou, waarschijnlijk wel.

Avengers: Infinity War is ongetwijfeld een van de meest geanticipeerde Marvel-projecten ooit. Nog nooit kwamen zo veel superhelden (met hun eigen sub-franchise) bij elkaar om de vernietiging van de aarde tegen te gaan. Dat was ook gelijk het grootste risico van een dergelijk project; zo veel personages in één film moet de onderontwikkeling van minstens de helft van de fanfavorieten betekenen. Het tegendeel blijkt waar.

IGN US – 9/10
Het bij elkaar brengen van zo belachelijk veel helden was misschien een behoorlijke uitdaging, maar Marvel heeft het met Infinity War volgens IGN US geflikt. “Tijdens de runtime van bijna drie uur honoreert Infinity War grotendeels de beloftes die Marvel impliciet maakte tegenover het publiek, nog voordat ze wisten dat er überhaupt een Infinity War zou komen. De integrale aspecten van de personages (die we al een decennium volgen) komen hier duidelijk naar voren.”

Deze film is ook de kans voor Marvel om eindelijk wat gewicht aan de gevechten te geven. Dat doet Infinity War dan ook direct. “Infinity War staat achter de keuzes die het maakt. Het verspilt geen tijd om de werkelijke inzet op tafel te leggen. Hoewel er altijd de onoverkoombare vraag heerst wat nu echt ‘permanent’ betekent in Marvel-films, klapt Thanos er bijna direct een maagstoot uit die niet snel vergeten zal worden. Niemand is veilig in deze film.”

[gv data=”6ZfuNTqbHE8″][/gv]

Volgens IGN US doet deze film tevens iets wat de afgelopen Star Wars-film niet kon; met de verwachtingen van fans spelen zonder de film te verkrachten. Dat levert uiteindelijk een nagenoeg perfecte film op: “Het feit dat de film bijna elk personage van de (toegegeven overvolle) cast ten minste één moment geeft om te ‘shinen’ is nog het beste aan de hele film. Ja, het eindigt met een cliffhanger, maar die laatste momenten tillen de hele serie naar een poëtische, tevens gruwelijke hoogte.”

Polygon – n.v.t
Nogmaals: de grootste valkuil van deze film is het gigantische aantal personages dat het moet gebruiken op een bevredigende, toepasselijke manier. “Avengers: Infinity War zit vol met narratieve uitdagingen waar een normale film van zou exploderen. Het kraakt onder het gewicht van de cast en barst bijna uit zijn voegen doordat het vier centrale verhaallijnen hoog moet houden verspreid over een dozijn locaties, terwijl het switcht tussen verschillende tonen die het publiek verwacht bij alle Marvel subfranchises.”

Polygon benadrukt dat Marvel handig gebruik maakt van het feit dat we alle personages al kennen. Zonder te veel poespas en met een redelijk simpel verhaal probeert het een alom toffe ervaring te leveren. “Dat is waar we voor naar de bioscoop gaat: we willen de Avengers zien. We willen zien dat ze een gigantisch avontuur beleven. We willen dat dat avontuur leuk, verdrietig, spannend en hoopvol is terwijl het ons herinnert waarom we van de Avengers houden. Avengers: Infinity War doet naast al het toffe wat het doet, ook nog eens dat alles.”

The Guardian – 4/5
Hoewel The Guardian relatief objectief blijft, geeft het wel wat prijs over de richtingen waar het verhaal in geduwd wordt door de gigantische hoeveelheid personages. “Er zitten wat verrassende relaties in de film verwerk waar we geen idee van hadden – mogelijk staan die relaties in de weg wanneer het aankomende kwaad verslagen moet worden. Er zitten tevens wat verrassende sterfgevallen in. Tot slot zitten er ook wat verrassende weglatingen in de cast-lijst.” Hmm, wat bedoelt The Guardian hier?

[gv data=”QwievZ1Tx-8″][/gv]

Uiteindelijk erkent het medium alle potentiële problemen van de film, maar bevestigt hoe goed alles is aangepakt. “In theorie zouden al die superhelden – allemaal in één film gepropt – een slechte film moeten opleveren. Toch werkt het op een pure en chaotische manier ontzettend goed. Het is gewoon een absurd ‘kijkbare’ film, bijzonder zelfverzekerd in zijn zelfgemaakte, best wel kneedbare mythologie.”

En zoals alle Marvel-films eindigt dus ook deze met een cliffhanger. Als niet-fan stoort het me mateloos dat alles in een franchise gepropt moet worden, maar als ik alle reviewers moet geloven, is alle backstory van de personages juist een positief iets. “Ik weet het, het is stom. Maar toch kan ik niet anders dan me verheugen op de volgende overvolle, overgrote episode van opgeblazen chaos.”

Foto @MarvelStudios/Disney

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *