Badass actiefilm in VR, gaat dit werken? (video)

Auteur: , Geen reacties
Kut of awesome?

Leipe actie, maar werkt het in VR?

Robert Rodriguez staat niet alleen bekend als grote vriend van Quentin Tarantino, maar tevens als grindhouse-regisseur van From Dusk Till Dawn, Planet Terror en Sin City. Dat hij pulpy, bloederige actiefilms maakt is een gegeven, maar kan hij zijn niche magie ook overdragen door een VR-bril?

Rodriguez staat bekend als over-de-top regisseur met een hele eigen stijl. Die stijl omvat mooie vrouwen, brute actie en een heleboel slow motion, explosies en realistisch gezien dodelijk stunts. Dat komt op het witte doek (of meestal zilveren scherm) behoorlijk goed uit de verf, maar hoe zit dat als je IN de actie zit?

Dat is in elk geval het idee van The Limit. Jij speelt namelijk een grote rol in deze 360-ervaring. Nadat je identiteit is gestolen huur je super assassin Michelle Rodriguez in (nee, geen familie van..) om wraak te nemen. Uit de trailer kun je opmaken dat Norman Reedus, bekend als Daryl Dixon in de halfdode serie The Walking Dead, een bad ass bad guy met een ijzeren arm gaat spelen.

Media zijn al sinds de ontwikkeling van VR op zoek naar manieren om de relatief jonge technologie te gebruiken in het vertellen van verhalen. Op de Hogeschool voor Journalistiek merk ik zelf dat het vak wanhopig probeert VR in hun producties te verwerken. Ik ben van mening dat het vooral een handige techniek is voor educatie (militairen en chirurgen gebruiken VR om te trainen) en entertainment.

Nu, The Limit is dan ook puur vermaak en het roept de vraag op: is dit de toekomst van Cinema. Sceptici zullen gelijk roepen dat dit nooit gaat werken, maar stel je even voor dat je een VR-bril op hebt. Veel mensen die geen of weinig ervaring met de techniek hebben weten niet hoe overweldigend zo’n bril voor je brein is; hoe gemakkelijk je jezelf voor de gek kunt houden. Het is dus ook geen grote denkstap om jezelf in een dergelijke productie te knallen.

Dat is, als je niet misselijk wordt. Bij een simpele racegame kreeg ik al kostneigingen omdat het brein twee verschillende soorten informatie krijgt; je ogen zeggen dat je beweegt, maar je evenwichtsorgaan zegt dat je stil staat. Hoe zou dat zijn als je in The Limit uit een vliegtuig springt?!

Daarnaast is het inherente probleem van VR in videoproducties de kijkhoek. Doorgaans gebeurt er één ding waar je je aandacht op moet focussen. Een actiescène, gesprek of explosie is het enige waar je naar wilt kijken, niet naar een muur. Kortom, 360 graden is leuk, maar doorgaans heb je slechts de helft daarvan (of nog minder) nodig.

Hoe dan ook, The Limit is nu beschikbaar voor zo’n beetje alle platformen, waaronder Oculus headsets, HTC Vive, Android, iOS, PlayStation VR en Windows Mixed Reality. De film kost (afgezien van de huidige launch-korting) ongeveer een tientje.

Foto @STXsurrealEr zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).