Banken moeten geld terugstorten bij cybercrime?

Computer hacker
Consumenten mogen nooit de dupe worden van internetcriminelen als het gaat om hun zuurverdiende centjes die veilig zijn gestald bij de bank. Banken moeten daarom standaard al het geld terugstorten wanneer rekeningen onrechtmatig worden leeggeplunderd, aldus Henk Nijboer van de PvdA.

Nu is de procedure nog zo dat van geval tot geval bekeken wordt of klanten schadeloos gesteld worden. Toch is het in de praktijk doorgaans al zo geregeld dat banken klanten compenseren, bijvoorbeeld nadat deze het slachtoffer zijn geworden van skimming.

Overdreven baanbrekend is het voorstel dus niet en daarom gaat de PvdA nog een stapje verder. Men wil tevens dat er een compensatieregeling komt voor storingen. Webshops, winkels, middenstanders en consumenten moeten schadeloos gesteld worden als het online betalingsverkeer te lang plat ligt. Overigens een zeer knappe kop die precies kan vaststellen wat de werkelijke schade is die wordt geleden door een storing.

Volgens het kamerlid wordt het hoog tijd voor een nieuwe wet op het betalingsverkeer. ‘De huidige regelgeving is een lappendeken en is niet gemaakt voor de moderne tijd waarin mensen door internet 24 uur per dag bij hun geld moeten kunnen,’ zo schrijft het AD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *