Bedrijven mogen je straks ‘lastigvallen’ op Whatsapp

Whatsapp
En dat vinden we niet leuk, al is er ook een andere kant aan het verhaal.

Whatsapp is vooralsnog een reclamevrije dienst, maar daar gaat hoe dan ook in de toekomst verandering in komen. De berichtendienst is sinds 2014 in handen van Facebook en als één bedrijf gek is op het tonen van advertenties aan gebruikers, dan zijn het de makers achter het sociale netwerk wel.

Ook Whatsapp zal eraan moeten geloven. Vandaag is het privacybeleid van de dienst aangepast. Het moet straks mogelijk zijn voor bedrijven om contact met je op te nemen via een appje. Het was voorheen verboden voor derden om commercieel contact te zoeken via Whatsapp. De maatregel heeft zowel een positieve- als een negatieve kant. In het nieuwe privacybeleid zegt Whatsapp het volgende:

We staan u en derden, zoals bedrijven, toe om met elkaar te communiceren via WhatsApp, zoals via bestellings-, transactie- of afspraakinformatie, over leveringen en verzendingen, product- en service-updates en marketing. U kunt bijvoorbeeld informatie over de status van uw vlucht voor een aankomende reis, een ontvangstbewijs voor een aankoop of een melding van de leveringsdatum van een product ontvangen. Marketingberichten die u kunt ontvangen, kunnen een aanbieding bevatten waar u wellicht in geïnteresseerd bent. We willen niet dat u een spam-achtige ervaring hebt. Net als voor al uw berichten kunt u dergelijke communicatie beheren en zullen we uw keuzes respecteren.

Naast het feit dat het vervelend kan zijn dat bedrijven je benaderen, zal Whatsapp vermoedelijk met een systeem komen dat moet voorkomen dat je smartphone wordt bedolven onder spam. Je kunt het ook zien als een moderne nieuwsbrief: voorheen was e-mail bij uitstek het medium voor nieuwsbrieven, maar het nieuwe privacybeleid van de berichtendienst kan hier verandering in gaan brengen. Websites kunnen je bijvoorbeeld via Whatsapp op de hoogte houden over het heetste nieuws. Een prettige feature. Wordt dus vervolgd.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *