Belastingontwijking voor techreuzen in Europa voorbij?

eu-digitaks-techreuzen
Het Europees Parlement stemt voor de invoering van digitax voor techreuzen.

Zoals je hierboven op het plaatje kunt zien en waarschijnlijk al wist zijn de meeste techreuzen in het Amerikaanse Silicon Valley gevestigd. Als je echter op onderzoek uitgaat blijken de meeste van deze Amerikaanse bedrijven allerlei hoofdkantoren en holdings in Europa te hebben. Dit doen ze om belastingen te ontwijken. Hoe Apple en andere bedrijven dit doen legden we je eerder uit. Ook legde de Europese Unie al eerder boetes op aan internetgiganten die onterecht belasting ontweken, maar dat blijkt niet afdoende.

Daarom is het voorstel gedaan om een Europese digitax in te voeren. In dit voorstel wordt niet gekeken naar de fysieke locatie van een holding of moederbedrijf. De belasting wordt namelijk geheven over de interactie met gebruikers/leden die een bedrijf in een Europees land heeft. Op die manier wordt het voor de grote bedrijven oninteressant om belastingen te ontwijken door vestigingen op papier in belastingvriendelijke landen te vestigen. De ondergrens is in het voorstel op een jaaromzet van 7 miljoen, 100.000 gebruikers of 3.000 zakelijke contracten per land gesteld, kleinere bedrijven krijgen volgens dit voorstel dus sowieso niet met digitax te maken.

Overigens is het ondanks de positieve stemming in het Europees Parlement nog maar de vraag of zo’n digitaks er komt. Met deze stemming is namelijk het begin van een bestuurlijk proces in gang gezet. De Raad van Ministers moet het voorstel nu overwegen, maar is niet gebonden aan de wil van het parlement. Daarbij heeft de Raad van Ministers recent een gelijksoortig voorstel afgewezen en vervangen voor een veel soepelere variant die bovendien pas over drie jaar ingaat. Het is te verwachten dat zij eerst de gevolgen van die wet af willen wachten.

Daarnaast is het de vraag of jij als gebruiker wel gebaat bent bij zo’n belasting. Immers, extra belasting leidt tot kostenverhoging voor de techreuzen en die moet op een of andere manier terugverdiend worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *