Bellen & appen op de fiets wordt niet verboden

Auteur: , 6 Reacties
CDA: fietsend bellen moet worden verboden

U mag blijven bellen, appen, Tinderen, Facebooken en Apparata'en op de fiets. Minister Schultz is niet van plan om een verbod in te stellen.

Het CDA heeft zich recentelijk hard gemaakt om fietser bij ongelukken aansprakelijk te stellen als ze aan het bellen of appen waren. Volgens de huidige Wegenverkeerswet is het nog zo dat automobilisten bij een ongeval altijd aansprakelijk zijn, behalve als er sprake is van overmacht. Het CDA wilde een aanpassing in de wet zodat smartphonegebruik gelijk staat aan een aansprakelijkheidsstelling.

Schultz laat in een brief (.DOC) aan de Tweede Kamer weten dat ze daar niet in mee gaat, omdat ze van mening is dat fietsers onder de huidige regels ook al aansprakelijk kunnen worden gesteld. Bovendien zou het moeilijk te specificeren zijn wat nou wel en niet mag op de fiets.

Campagne

Wel zegt ze samen met KPN, T-Mobile, Vodafone, Ziggo en UPC te kijken naar manieren om verantwoord gebruik te stimuleren. Oftewel, er gaat een anti-appen-op-de-fiets-campagne komen. Maar strafbaar, dat wordt het niet. Schultz:

Als het gaat om smartphonegebruik in het verkeer ben ik op dit moment bezig om verantwoord gebruik te stimuleren, zowel bij automobilisten als fietsers. Ook KPN, T-Mobile, Vodafone, Ziggo en UPC hebben aangegeven zich hiervoor gezamenlijk in te gaan spannen. Ik wil met hen kijken in hoeverre wij het probleem kunnen oplossen. Daarnaast heb ik u toegezegd de ervaringen van het verbod op bellen op de fiets in het buitenland te inventariseren. Hierover informeer ik u voor de zomer.6 reacties

Ik vind dat iedereen korting moet krijgen bij zijn verzekeringsmaatschappij als je een dashcam installeert.zodat als je iemand aanrijd of aangereden word je ten alle tijden kunt bewijzen dat niet jij maar de tegenpartij schuldig is.
2e Kamer kom op wees eens eerlijk weet zeker dat heel veel ongevallen komen doordat ze het toestel in handen hebben op de (brom)fiets.doe eens zelf een test neem je toestel eens in je handen op de fiets en probeer eens een noodstop te maken.succes
@kuuperke: Dat gaat mij dan zeker lukken, dan klem ik dat ding gewoon tussen mijn stuur en mijn hand, kan ik nog remmen ook! Niet dat ik mijn telefoon gebruik op de fiets hoor… Die wind in je microfoon is om te bellen niet ideaal en berichten naar iemand sturen is al helemaal kansloos!
@kuuperke: Ik zit veel op de fiets, ik rem in de helft van de afstand als ik zowel mijn voor als achterrem kan gebruiken, zelfs op een fietspad kom ik nog met regelmaat slingerende lamballen tegen die te druk zijn met hun telefoon en bijna aan de verkeerde kant van het pad belanden. Ik zit er over te denken een vrachtwagen claxon op mijn fiets te installeren voor dat soort situaties.
Laat ze zich eerst maar eens druk maken om die honderden mensen die ik (elke dag!!) nog zie bellen in de auto. Handhaven zal wel flink lastig zijn.
@azenomei: Of van die mensen die over de weg dweilen met hun auto terwijl ze zitten te Whatsappen…
Nog niemand die een opmerking over de topicfoto gemaakt heeft…?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).